VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nooit meer staatssteun voor de banken. Dit populaire motto wordt momenteel in nieuwe wetgeving gegoten. De impact op de banken verschilt per land. ING en ABN lijken de koude schouder van de staat beter te kunnen hebben dan de banken bij de buren.

De afgelopen jaren zijn op Europees afspraken gemaakt over de ontmanteling van banken die in financiele moeilijkheden komen. Deze afspraken zijn onderdeel van de zogenaamde bankenunie.

In feite komt het erop neer dat de eerste 8 procent van de bankbalans aan verliezen ten koste gaat van aandeelhouders en investeerders. Daarna is er pas ruimte voor steun van de overheid of van een nog op te bouwen Europees steunfonds.

Dit betekent dat de kans groeit dat obligatiehouders verliezen moeten incasseren. En dit heeft impact op de kredietwaardigheid van de banken.

Tik  

Deze week kreeg een reeks Britse, Duitse en Oostenrijkse banken daarom van S&P een verlaging van hun kredietbeoordeling. In het geval van Deutsche Bank gingen er twee stappen vanaf, precies de twee stappen extra die de bank had dankzij de impliciete steun van de overheid.

Ook de Nederlandse banken zien de garantie van de overheid verwateren. Dat zou in het geval van ING en ABN Amro ook moeten leiden tot een verlaging van de ratings.

Anders 

Maar het lijkt erop dat het in Nederland anders uitpakt. S&P verhoogde deze week namelijk de outlook voor de beoordeling van ING naar stabiel. De kredietbeoordelaar hield er eerder rekening mee dat er per eind dit jaar een verlaging zou moeten komen, maar denkt nu dat de winstontwikkeling bij ING het wegvallen van de staatsgarantie kan compenseren.

Voor ABN is S&P nog niet zover, maar Moody’s kwam eerder wel tot een soortgelijke conclusie. Volgens deze kredietbeoordelaar heeft de bank die binnenkort een beursgang zal maken zo’n grote kapitaalbuffer om verliezen te incasseren dat de obligatiehouders waarschijnlijk buiten schot blijven.

Het valt op dat ING en ABN nu hogere ratings hebben dan de tegenhangers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Eind 2009 was dat nog omgekeerd.

 

 

2009

 

 

 

2015

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

 

Moody's

S&P

Fitch

Deutsche Bank

Aa1

A+

AA-

 

A3

BBB+

A

Commerzbank

Aa3

A

A+

 

Baa1

BBB+

BBB

Barclays

Aa3

AA-

AA-

 

A2

A-

A

RBS

Aa3

A

AA-

 

A3

BBB+

BBB+

ING

Aa3

A+

A+

 

A1

A

A

ABN Amro

Aa3

A+

A+

 

A2

A

A

In het kort betekent dit dat investeerders in ‘gewone’ bankobligaties beter af zijn in Nederland dan in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Voor aandeelhouders ligt dat anders omdat zij degene zijn die de verliezen op hun bord krijgen als een bank omvalt.




Gerelateerde artikelen