VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Retailconcern Macintosh wil onderdelen verkopen om de schulden te dempen. Het is echter sterk de vraag of verkoop het concern strategisch verder gaat helpen.

Volgens geruchten zou Amerikaanse investeerder Gordon Brothers Group interesse hebben in de te koop staande winkelketen Kwantum en de Britse schoenenzaken. Beide onderdelen zijn juist weer aan de betere hand.

Terwijl de aandacht van beleggers vooral uitging naar de Griekse crisis en centrale bankberichten in de VS bleek een klein Nederlands aandeel vrijdag ineens erg populair.

De koers van Macintosh Retail Group spoot vrijdag met 20 procent omhoog op het bericht in het Financieele Dagblad dat de Amerikaanse Gordon Brothers Group serieuze interesse zou hebben in de te koop staande bedrijfsonderdelen van de retailer uit Maastricht. De Amerikanen richten zich op bedrijven die weer opgelapt moeten worden.

Het bericht past in de informatie die Macintosh bij de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers gaf: dat er gezonde interesse bestond voor woninginrichtingsformule Kwantum. Het is echter sterk de vraag of verkoop het concern strategisch verder gaat helpen.

Weer in de lift
Na het nodige sleutelwerk zit omzet en resultaat van het eens zo succesvolle Kwantum weer in de lift. Over het eerste kwartaal bleek de omzet met 12 procent te zijn gestegen. Over geheel 2014 werd een operationeel verlies van een ton omgebogen in een plus van 3,5 miljoen euro.

Waar de schoenenbusiness (sector ‘Fashion’) vorig jaar het onderliggende operationele verlies zag verdubbelen tot 12,1 miljoen euro, waren het juist de Britse ketens die enige verbetering lieten zien, maar waarschijnlijk nog wel verliesgevend zijn.

Bij eventuele verkoop van Kwantum (jaaromzet 192 miljoen euro) en ‘Fashion UK’ (jaaromzet 240 miljoen euro, 35 procent van Fashion totaal) rest een volledig op schoenen gefocuste onderneming uitsluitend actief in de Benelux dat veel te hoge kosten heeft en marktaandeel verlies aan online ketens als Zalando en Amazon.

Schaalgrootte in schoenen
De resultaten van Macintosh staan al jaren onder druk. Eens zag het concern een grote toekomst in de schoenenbusiness . Hoe meer schaal des te hoger de winstmarges. Vlak voor de kredietcrisis kocht het Scapino van durfkapitalist CVC dat het in 2002 van het Vendex-concern had losgeweekt, en een jaar later werd het Belgische Brantano gekocht.

Vrijwel alle bekende schoenenketens in de bekende winkelstraten, als Manfield, Dolcis en Scapino vallen onder Macintosh. Met Brantano, dat Macintosh volledig met schuld financierde, zetten de Limburgers tevens voet op Britse bodem. Om dergelijke investeringen te behappen werden allerlei ketens van de hand gedaan, waaronder in maart 2011 het goed lopende BelCompany aan Vodafone.

Vooral door de opkomst van online shoppen ging het mis met de schoenenverkoop. Macintosh liep en loopt achter de feiten aan. Het concern is nu bezig aan een soort mission impossible door via ‘cross channel’, een combinatie van fysieke winkels en online, de klant voor zich te winnen. De  landelijke dekking komt daarbij goed van pas en was enige tijd terug nog het argument in juist in het Verenigd Koninkrijk flink meer winkels te openen.

Schuldenberg
Door verliezen, afwaarderingen en grote investeringen is de schuldenberg bij Macintosh flink gaan knellen. Vorig jaar liep de nettoschuld met ruim 24 miljoen euro op tot 70 miljoen euro en dat ondanks een eerdere aandelenemissie van ruim 19 miljoen euro.

Dat is veel te hoog ten opzichte van een onderliggende ebitda van slechts 5 miljoen euro en een financieringsfaciliteit die in februari 2018 ten einde loopt.

Inmiddels is het bedrijf Nea, actief met sportbraces, verkocht voor 23 miljoen cash met een boekwinst van 15 miljoen euro en ligt nu dus de verkoop van Kwantum en Fashion UK in het verschiet.

Analisten van SNS denken dat Kwantum circa 50 miljoen euro kan opleveren. Voor de waarschijnlijk verlieslijdende Britse schoenenwinkels is een prijs lastiger te bepalen en deze zal in de range van 0-40 miljoen euro liggen.

Macintosh zou dan nagenoeg schuldenvrij kunnen zijn, maar dan wel een bedrijf met een negatieve onderliggende ebitda van circa 5 miljoen en zoals gezegd een business dat marktaandeel verliest aan de pure online winkelketens.

Verder snijden in het winkelarsenaal blijft noodzakelijk om er nog wat van te maken. Zo niet dan zullen ook kopers voor deze onderdelen zich melden.  
Gerelateerde artikelen