VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat het conflict met De Nederlandsche Bank niet kon doen, doet een slecht halfjaarbericht wel: een crash inluiden voor het aandeel Delta Lloyd.

Krap een week nadat de kwestie met de toezichthouder is afgewikkeld lijken beleggers de schellen van de ogen te zijn gevallen.

De trigger was de daling in het eigen vermogen en de solvabiliteit die de verzekeraar dinsdag moest melden. Het eigen vermogen daalde over de eerste helft van het jaar met 11 procent, oftewel circa 270 miljoen euro.

Dit was ondanks een aandelenemissie van 337 miljoen euro die Delta Lloyd dit voorjaar deed om de kapitaalpositie te versterken. Het resultaat is dat de solvabiliteit het eerste halfjaar zakte van 183 naar 179 procent.

Verbeteren
De belangrijkste oorzaak voor de daling lijkt een stijging van rente te zijn in het tweede kwartaal. Hierdoor daalden de vastrentende beleggingen van Delta Lloyd in waarde. 

De grote vraag is wat Delta Lloyd gaat doen om de kapitaalpositie duurzaam te verbeteren. Delta Lloyd is bezig met een evaluatie van de strategie. De resultaten hiervan worden in december gepresenteerd.

Beleggers lijken sterk rekening te houden met een nieuwe aandelenemissie, ondanks dat bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa dinsdag zei dat hiervan nu geen sprake is.

Een andere optie is een herziening van het nog maar eind vorig jaar onder zijn voorganger Niek Hoek ingevoerde dividendbeleid.

Volgens dit beleid keert Delta Lloyd een jaarlijks vast dividend van 1,03 euro per aandeel uit, mits de kapitaalpositie dat toelaat. Van der Noordaa zei dinsdag wel dat het dividendbeleid mogelijk herzien zal worden.

Pijn
Op operationeel vlak is het de vraag wat Van der Noordaa kan doen. Delta Lloyd is onder Hoek jaren bezig geweest met kosten besparen. Tussen 2009 en 2014 daalden de kosten met bijna een kwart. 

In een presentatie kort voor zijn vertrek liet Hoek zien dat Delta Lloyd sinds 2002 ook veel meer kosten heeft bespaard dan zijn branchegenoten.

Daarnaast zijn activiteiten die niet tot de kernactiviteiten werden gerekend al afgebouwd. Het Belgische deel van Delta Lloyd Bank is verkocht. De Duitse activiteiten op het gebied van levensverzekeringen die al jaren het stempel ‘afbouwen’ hadden werden ook van de hand gedaan.

Het lijkt daarmee bijna onvermijdelijk dat Delta Lloyd maatregelen zal moeten nemen die zittende aandeelhouders pijn gaan doen. De koersval van bijna 30 procent die het aandeel dinsdag en woensdag maakte is hierdoor wel te verklaren. De beurswaarde van de Amsterdamse verzekeraar is momenteel circa 2,7 miljard euro.

Desondanks is het opvallend dat de markt zolang heeft gewacht met het inprijzen van de zwakke kapitaalpositie van de verzekeraar.

Het conflict met DNB heeft de aandacht van beleggers misschien wel afgeleid van de fundamentelere problemen bij Delta Lloyd. De zwakker dan verwachte balansverhoudingen lijkt hen inmiddels te doen vrezen voor een dividendverlaging of in het ergste geval een aandelenuitgifte.




Gerelateerde artikelen