VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 maart 2016

Ontbreken ‘eigen’ rekenmodel bij Delta Lloyd aan de basis van ruzie met grootaandeelhouder

Ontbreken ‘eigen’ rekenmodel bij Delta Lloyd aan de basis van ruzie met grootaandeelhouder
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Te laat begon Delta Lloyd met de ontwikkeling van een eigen rekenmodel om de buffer te berekenen. In het standaardmodel dat de verzekeraar nu gebruikt komt de eigen solvabiliteit fors lager uit. Maar hoeveel lager? Daarom draait de ruzie met grootaandeelhouder Highfields.

Over Delta Lloyd wordt de laatste maanden veel gesproken. De VEB sprak met de verzekeraar in het kader van de jaarlijkse one-on-ones, de gesprekken die de belangenbehartiger voert met bestuurders van veel beursgenoteerde ondernemingen in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering. Lees hier het verslag

Tijdens het gesprek eind februari analyseerde Delta Lloyd-topman Hans van de Noordaa nog eens de achtergronden van het huidige tumult bij de verzekeraar. Delta Lloyd wil honderden miljoenen vers kapitaal bij aandeelhouders ophalen en bezittingen verkopen om de eigen buffers op orde te krijgen in de nieuwe werkelijkheid die ontstaat door invoering  van nieuwe regels, het zogenoemde Solvency 2-regime.

Duidelijk is dat Delta Lloyd te laat de urgentie heeft ingezien van de nieuwe regelgeving. Waar andere verzekeraars druk doende waren de risico’s op hun balans beter in lijn te brengen met de nieuwe regels bleef Delta Lloyd zitten op een grote portefeuille producten waarvan het  de hoogte van een uiteindelijke uitkering vooraf garandeerde. En juist die producten worden onder de nieuwe toezichtregels als riskanter beoordeeld waardoor meer kapitaal als buffer moet worden aangehouden.

Toen Delta Lloyd in de gaten kreeg dat ze een inschattingsfout hadden gemaakt was het te laat om de schade in te lopen. In allerijl probeerde de verzekeraar een intern, op maat gesneden model werkend te krijgen voor de berekening van de buffer, maar deze bleek niet volledig te voldoen. Noodgedwongen werd overgestapt op een standaardmodel dat toezichthouder DNB hanteert. Door die standaardbenadering moet Delta Lloyd extra kapitaal aanhouden of –anders gezegd- zijn de buffers bij het beschikbare kapitaal lager.

Delta Lloyd heeft nu met DNB een traject afgesproken om tot een eigen model te komen en zegt dit over meer dan twee jaar gedeeltelijk in gebruik te kunnen nemen. Hoeveel hoger de solvabiliteitsratio zal uitvallen volgens die toekomstige rekenmethode is niet geheel duidelijk. In ieder geval is duidelijk dat de verzekeraar hier minder hoge verwachtingen van heeft dan grootaandeelhouder Highfields. Highfields is tegen een snelle kapitaalronde. Volgens dit  Amerikaanse hedgefonds heeft het nieuwe rekenmodel evenveel positieve invloed op de buffer als de hele emissie, waardoor het die laatste voorlopig als overbodig ziet. Ook meent Highfields dat het nieuwe, complexe rekenmodel veel eerder gereed kan zijn dan eind 2018, zoals nu beoogd en door Delta Lloyd afgesproken met DNB. De grootaandeelhouder is naar de rechter gestapt, een unicum in Nederland.

Opnieuw wordt Delta Lloyd dus geconfronteerd met de eigen timing. Wel beloofde de verzekeraar in gesprek met de VEB meer transparantie. Na jaren van goed nieuws en maanden van radiostilte eind vorig jaar, belooft Delta Lloyd beleggers per kwartaal uitgebreid te gaan informeren over de omgang met de nieuwe Solvency-regels, terwijl het daar dit jaar wettelijk nog niet toe verplicht is.   

 

Lees hier het verslag


Gerelateerde artikelen

VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
VEB-leden oordelen gunstig over Effect, maar zijn vooral lid voor de belangenbehartiging
07-09-2017

Leden van de VEB beoordelen hun magazine Effect gemiddeld met het cijfer 7,…

Lees verder

VEB effect lidmaatschap
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
Update na aandeelhoudersvergadering: Puzzelboekjes blijven gemoederen bezighouden bij Telegraaf
01-09-2017

De puzzelboekjes van Keesing spelen de hoofdrol in de overname van TMG door…

Lees verder

VEB telegraaf TMG
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Beslissing over Fortis-schikking aangehouden

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}