VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 mei 2016

Met ASR is andermaal een aandeel te koop dat een even verlokkelijk als onzeker dividend zal bieden

Met ASR is andermaal een aandeel te koop dat een even verlokkelijk als onzeker dividend zal bieden
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aandelen van Europese verzekeraars worden relatief laag gewaardeerd. Dit betekent dat de aandelen ASR die binnenkort in de verkoop komen een relatief hoog dividendrendement zullen bieden. De keerzijde is bekend: onzekerheid over de houdbaarheid van dat dividend door de solvabiliteitsratio.

De overheid maakte vrijdag bekend dat ASR naar de beurs wordt gebracht. Nog dit kwartaal moet een deel van de aandelen worden verkocht.

Er is nog geen prospectus en prijsindicatie. Op basis van het jaarverslag en de waardering van andere verzekeraars is echter wel een schatting te maken van de prijs die ASR zal opbrengen.

De meeste verzekeraars hebben een marktwaarde die aanzienlijk lager is dan hun boekwaarde. Voor NN Group is dit op dit moment circa de helft, voor Delta Lloyd circa 64 procent. Het Franse Axa, vele malen groter dan de Nederlandse verzekeraars, noteert op 85 procent.

Eind 2015 stond er bij ASR voor 3,5 miljard euro aan eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders in de boeken. Een waardering van 1,75 tot zo’n 2,9 miljard euro lijkt daarom reëel. 

Deze lage waardering vertaalt zich direct in een aantrekkelijk dividendrendement. Over 2016 zal in ieder geval 175 miljoen euro dividend worden uitgekeerd. Dit is eenmalig zo vastgesteld, maar het lijkt erop dat dit het bedrag is dat aandeelhouders voor de jaren daarna wordt voorgespiegeld.

Volgens het dividendbeleid zal dan namelijk 45 tot 55 procent van het nettoresultaat min de rentekosten voor hybride effecten worden uitgekeerd. De betreffende rentekosten zijn circa 45 miljoen euro per jaar. Uitgaande van een gemiddelde jaarwinst over de afgelopen drie jaar van 422 miljoen euro zou de dividenduitkering uitkomen op 145 tot 187 miljoen euro.

Bij een waardering van 0,85 keer de boekwaarde, aan de hoge kant, komt met 175 miljoen euro een dividendrendement van 5,8 procent uit de bus. Wordt ASR net als NN Group gewaardeerd op de helft van de boekwaarde, dan stijgt het dividendrendement naar een spectaculaire 10 procent.

Linksom of rechtsom krijgen de nieuwbakken aandeelhouders van ASR dus een stevig dividend. De grote kanttekening is wel dat de dividenduitkering net als bij andere verzekeraars afhankelijk is van de van de solvabiliteitsratio, de verhouding tussen het eigen vermogen en het door de toezichthouder vereiste vermogen. Deze moet boven de 140 procent blijven.

En hier wringt de schoen. Recente ervaring met andere verzekeraars, eerder Delta Lloyd en deze week Aegon, maakt duidelijk dat de solvabiliteit voor vervelende verrassingen kan zorgen. Bij Aegon Nederland zakte de ratio afgelopen kwartaal plotseling tot de ondergrens.

Aegon verandert vooralsnog niets aan het dividend, maar het aandeel kreeg desondanks flinke klappen. In twee dagen is er circa 13 procent van de koers af gegaan.

De aantrekkelijke waardering van verzekeraars heeft dus een prijs. Voor beleggers zal de onzekerheid over de solvabiliteit bij de beursgang dus aandachtspunt nummer een moeten zijn.

 


Gerelateerde artikelen

Aegon versterkt balans met verkoop deel Amerikaanse portefeuille
Aegon versterkt balans met verkoop deel Amerikaanse portefeuille
28-12-2017

De Franse herverzekeraar SCOR koopt een deel van de Amerikaanse herverzeker…

Lees verder

verzekeraars Aegon SCOR
BAM maakt beloftes aan beleggers niet waar
Flow Traders en BinckBank: gedaald door onzeker dividend
Afschaffen dividendbelasting scheelt vooral rompslomp
Afschaffen dividendbelasting scheelt vooral rompslomp
09-10-2017

De onderhandelaars zijn het eens over een nieuw kabinet en naar verluidt is…

Lees verder

dividend beleggers belasting

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}