VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandeelhoudersvergadering van het kleine beursfonds Brill is uitgelopen op een frontale botsing tussen bestuur en grootaandeelhouders. De partijen blijken al sinds vorige zomer in gesprek over zeggenschap. Maar wat bespraken zij precies?

Een aandeelhoudersvergadering die geschorst wordt en na meer dan een week nog niet is hervat. Die uitzonderlijke situatie doet zich voor bij de beursgenoteerde academische uitgever Brill.

De impasse is het gevolg van een hoogoplopend meningsverschil tussen bestuurder en commissarissen enerzijds en grootaandeelhouders Mont Cervin (22% van de certificaten Brill), Kempen (12%) en Todlin (6%). Inzet is de zeggenschap van beleggers in Brill die vanwege een zogenoemde certificerings-constructie behoorlijk is ingeperkt.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering bleek dat bestuur, commissarissen en grootaandeelhouders al sinds de zomer van 2015 corresponderen over het onderwerp. Uiteindelijk zou de RvC de boot hebben afgehouden. 

Uit onvrede met dat gebrek aan respons stemden grootaandeelhouders tegen op diverse punten tijdens de recente vergadering van aandeelhouders.

Steen des aanstoots zijn de beschermingsconstructies tegen vijandige overnames die Brill heeft opgetuigd. Brill heeft geen normale aandelen aan de beurs genoteerd, maar certificaten. Beleggers kunnen in de aandeelhoudersvergadering in de meeste gevallen gewoon zelf stemmen, maar er is wel altijd een aan het bedrijf gelieerd administratiekantoor dat het stemrecht van de vertegenwoordigde stemmen uitoefent.

Volgens Mont Cervin is bij Brill sprake van een onnodige dubbele beschermingsconstructie tegen vijandige machtsovernames, omdat Brill ook preferente aandelen kan uitgeven om onwelgevallige beleggers buiten de deur te houden.

Verrassing
Dat er al bijna een jaar gecorrespondeerd wordt tussen Brill en grootaandeelhouders kwam voor de buitenwereld én andere Brill-beleggers als een verrassing. Nooit heeft Brill publieke melding gemaakt van het contact.

De VEB vraagt daarom opheldering aan Brill en het administratiekantoor van Brill over inhoud en status van gevoerde gesprekken. Lees de brief aan de RvC en de RvB en de brief aan het administratiekantoor Ook wil de vereniging namens beleggers weten waarom Brill niet eerder mededelingen heeft gedaan over de gesprekken en of de intentie aanwezig is om de markt uitvoeriger voor te lichten.

Ook zal de VEB grootaandeelhouders Mont Cervin en Todlin om commentaar vragen.

Brill heeft op 3 juni 2016 gereageerd. De VEB zal naar aanleiding van de brief van Brill aansturen op spoedig overleg met de onderneming.
Gerelateerde artikelen