VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vanaf 1 juli brengt BinckBank voor het ‘Basic’-profiel kosten in rekening voor het aanhouden van beleggingsfondsen en ETF’s (trackers). Beleggers die naar een andere bank of broker willen overstappen  krijgen minder dan twee weken de tijd. De VEB vraagt om opheldering.

Vanaf 1 juli wordt het gat tussen Binck en de goedkope brokers weer een stap groter. Vanaf dat moment brengt Binck voor het ‘Basic’-profiel jaarlijks 0,15% kosten in rekening voor het aanhouden van beleggingsfondsen en ETF’s.

Met name bij ETF’s tikt de prijsverhoging van Binck hard aan. ETF’s (trackers) zijn populair vanwege de lage jaarlijkse lopende kosten die een belegger moet betalen voor de participatie in een dergelijk indexfonds. Doordat Binck nu als broker ook nog een soort bewaarloon gaat rekenen kunnen de kosten voor het beleggen in ETF’s voor Binck Basic-beleggers met wel 100 procent stijgen.

De tariefsverhoging is niet ingegeven door hogere kosten waarmee de broker zelf wordt geconfronteerd, maar is vooral te zien als een herverdeling van kosten. Een woordvoerder van Binck stelde tegenover ABM Financial News dat een evenwichtigere situatie zal ontstaan, omdat beleggers die actief handelen in deze producten in de huidige situatie betalen voor klanten die niet of nauwelijks actief zijn.

Lagere transactiekosten

Tegenover de service fee staan wel lagere transactiekosten. Zo gaat de opslag (die naast een variabel tarief van 0,1% voor ETF’s en 0,15% voor beleggingsfondsen wordt gerekend) omlaag van 6,50 euro naar 5 euro voor ETF’s en van 8,50 euro naar 7,50 euro voor beleggingsfondsen. Ook de minima van 10 euro vervallen.

Ter vergelijking, ook grootbank ING hanteert een ‘service fee’ (zie tabel), maar daar kunnen beleggers onbeperkt en kosteloos handelen in ETF’s en beleggingsfondsen. Een actieve belegger kan bij ING zomaar voordeliger uit zijn.

Voor een buy-and-hold belegger, die weinig handelt, en die graag een breed gespreide portefeuille opbouwt en aanhoudt, zijn het niet de transactiekosten, maar de kosten voor het aanhouden van de rekening die het rendement het meeste drukken.

Prijsvechter DeGiro brengt doorgaans geen service fee (zie tabel) in rekening en heeft een zogeheten kernselectie van onder meer ETF’s en beleggingsfondsen, waar beleggers eenmaal per maand kosteloos een transactie in kunnen uitvoeren. Wie handelt buiten Euronext Amsterdam en Brussel moet bij DeGiro jaarlijks euro 2,50 aan kosten betalen.  

Korte termijn

Beleggers bij Binck Basic krijgen nog geen twee weken de tijd om de nieuwe tarieven te verwerken en eventueel actie te ondernemen, zoals overstappen naar een andere broker.

Mede naar aanleiding van klachten die de VEB ontving van beleggers heeft de vereniging Binck gevraagd de tariefverhoging te heroverwegen. Ook vraagt de VEB om opheldering over de korte termijn van overboeken. Lees de brief aan Binck

Overboekingskosten

Eerder dit jaar herintroduceerde Binck ook al de overboekingskosten. Wie Binck (of label Alex) verlaat, moet nu 25 euro per regel betalen. Een opmerkelijke stap, omdat Binck een aantal jaren geleden de kosten afschafte en destijds andere partijen opriep dat ook te doen.

De nieuwe bank of broker is vaak bereid om kosten te vergoeden, maar daar kan een maximum aan verbonden zijn. Prijsvechter DeGiro vergoedt deze kosten in het geheel niet en rekent – bij kleinere portefeuilles – zelfs kosten voor het ontvangen van stukken.

Alternatief is dan verkopen en vervolgens aankopen om overboekingskosten- en termijnen waarbinnen geen handel mogelijk is te voorkomen. Eventuele koersverschillen zijn voor rekening van de klant.

Broker/Bank Opvallende kosten voor beleggende klanten*
ABN Amro Zelf 0,18% over de waarde van de beleggingen; minimum van 15 euro
ABN Amro Zelf Plus €9 per maand + 0,08% over de waarde
Alex Aandelen €9 per maand abonnement
Alex Algemeen 0,05% per kwartaal, + 21% BTW 
Alex Derivaten €9 per maand abonnement
Binck Active 0,20%
Binck Basic 0,15% per jaar voor beleggingsfondsen en ETF’s. (vanaf 1 juli 2016)
DeGiro  €2,50 per jaar aan beurskosten bij handel buiten Amsterdam en Brussel. 
iDealing geen
IG Markets geen
ING €16 per jaar + 0,24% over belegd vermogen  
Lynx geen
Rabobank Actief €10 per kwartaal + 0,05% over gemiddeld belegd vermogen per kwartaal (minimum €5, maximum €30)
Rabobank Basis 0,05% over gemiddeld belegd vermogen per kwartaal (minimum €5, maximum €30)
Saxo Bank 0,12% per jaar met een minimum van 5 euro per maand. 100 dollar extra kosten bij 6 maanden inactiviteit
TradersOnly geen
*tot belegd vermogen van € 50.000; boven dit bedrag zijn kortingen mogelijk

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen