VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

08 september 2016

Familie Drahi houdt stevige controle over Altice

Familie Drahi houdt stevige controle over Altice
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Tegenstemmen, dat deden de aanwezige Nederlandse beleggers tijdens de bava van Altice in Amsterdam. Zij wezen alle voorgestelde statutenwijzigingen af die ertoe zouden leiden dat scheidend president Patrick Drahi nog steeds de machtigste man binnen Altice zou zijn.

Niet dat het enige invloed heeft gehad op de uitkomst van de stemming. Daar heeft de familie Drahi wel voor gezorgd. De stemverhouding is immers scheef; een paar honderd miljoen stemmen bij minderheidsaandeelhouders tegen ruim zes miljard stemmen bij de familie Drahi via hun belangrijkste houdstermaatschappij A4 SA.

 

Statutenwijzigingen
De statuten zijn zodanig aangepast dat defacto de rest van het bestuur kan kiezen; of mee lopen met Drahi of opstappen. Zo nadrukkelijk legde voorzitter Jurgen van Breukelen het ook uit op een vraag van de VEB over de bestuursverantwoordelijkheid. Maar de andere bestuurders zijn geen 'lame ducks', voegde hij eraan toe. Volgens hem zijn er regelmatig intense discussie binnen het bestuur over de strategie van Altice zonder dat één man zijn zin doordrukt.

Namens de Nederlandse institutionele beleggers voerde PPGM het woord. Hun kritiek op de governance structuur was ook niet mals. Altice wijkt bijna standaard af van de Nederlandse corporate governance code zonder noemenswaardige uitleg. Dat gebrek aan openheid en afleggen van verantwoording is onhoudbaar. De beursvennootschap staat wel open voor een constructieve dialoog, aldus voorzitter Jurgen van Breukelen. Tijdens de vergadering benadrukte hij stelselmatig dat "de governance structuur van Altice misschien niet is zoals alle aandeelhouders wensen maar we zijn begonnen aan een proces dat zal leiden tot een duidelijke verbetering". Vooralsnog gloort er weinig aan de horizon maar de VEB gaat een goede dialoog niet uit de weg.

 

Benoeming en beloning bestuurders
De heren Dexter Goei en Michel Combes werden voorgedragen als president respectievelijk CEO. Opmerkelijk daarbij is dat zij slechts een deel van hun beloning gaan ontvangen vanuit de Holding van Altice. Beide heren ontvangen via dochterondernemingen ongeveer tweederde van hun totale vaste beloning. Of dat ook geldt voor de variabele beloning werd niet duidelijk. Dat roept de vraag op waar hun hart echt ligt als er strategische keuzes moeten worden gemaakt. Hierop antwoordde bestuurder Jean-Luc Allavena geïrriteerd dat het niet uitmaakt door welke onderneming uit de groep de CEO betaald. Hij moet zich richten op het belang van Altice en de aandeelhouders. Het inhoudelijke debat over een goede governance werd daarmee uit de weg gegaan.

Daarbovenop krijgt Goei ook nog eens een bonus van 10 miljoen dollar via de Amerikaanse tak van Altice als de integratie van het overgenomen Neptune Holding corp. slaagt. Wanneer dat geslaagd is zijn aandeelhouders niet te weten gekomen. De precieze doelstellingen (performance targets) zijn niet openbaar gemaakt.

 

Decharge Drahi
Het laatste agendapunt was de decharge van president Patrick Drahi. Het behoeft weinig toelichting dat dit een hamerstuk was, ondanks alle oppositie van de Nederlandse minderheidsaandeelhouders.


Gerelateerde artikelen

Bij Altice is er één constante: Patrick Drahi houdt de controle
Schuld begint zelfs bij Altice te knellen
Schuld begint zelfs bij Altice te knellen
09-12-2016

AEX-fonds Altice overweegt zijn in 2015 gekochte Amerikaanse activiteiten n…

Lees verder

Altice
Schuldenberg Altice is geen uitzondering in kabelland, lage winst wel
Schuldenberg Altice is geen uitzondering in kabelland, lage winst wel
01-10-2015

Hoge schulden zijn momenteel de norm bij kabelbedrijven, ook bij het in Ned…

Lees verder

Altice kabelbedrijven
Voor Altice zijn overnames ‘business as usual’

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}