VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een paar maanden nadat Unilever één miljard dollar heeft neergeteld voor een scheermesjesbedrijf, lijkt een nieuwe overname van een Amerikaanse ‘eenhoorn’ in de maak. Zoals voor bijna al dit soort bedrijven geldt, kan de torenhoge waardering alleen maar verantwoord worden met een goed verhaal.

Deze keer is het ook nog eens een eenhoorn besprenkeld met sterrenstof. The Honest Company waar Unilever mee zou praten is mede opgericht door Hollywood-actrice Jessica Alba.

The Wall Street Journal meldt dat Unilever minstens één miljard dollar wil betalen voor de verkoper van ‘eerlijke’ luiers, babydoekjes, zonnebrand en andere verzorgingsproducten. Als dit allemaal klopt en doorgaat, betaalt het levensmiddelenconcern ruim drie keer de geschatte jaaromzet van 300 miljoen dollar over 2015. Vanuit financieel perspectief is dat stevig.

Om een idee te geven, Unilever had in 2015 een rendement op het geïnvesteerde kapitaal van circa 18 procent. The Honest Company zou op 60 procent winstmarge moeten zitten om daar aan te komen bij deze omzet. Hoogstwaarschijlijk maakt het bedrijf helemaal geen winst.

Voor de waardering van scheermesjesbedrijf Dollar Shave Club, dit voorjaar overgenomen door Unilever, geldt hetzelfde. Dat zou dit jaar 170 miljoen dollar omzet moeten draaien, ook zonder daarbij winst te maken.

Geen winst, wel een miljardenwaardering, het zijn twee van de eigenschappen van een ‘eenhoorn’. Een derde is een goed verhaal waarom de waardering toch gepast is.

Bij de Dollar Shave Club was dat de aantrekkingskracht onder jonge consumenten. Unilever-topman Paul Polman sprak zelfs van een ‘cult’ van volgers. Daarnaast zou het bedrijfje kennis en expertise hebben van het abonnementenmodel dat het gebruikt om scheerartikelen te verkopen.

Polman zei dat Unilever deze expertise beter kon kopen dan deze zelf op te bouwen. Hij stelde zich daarbij een uitbouw van het abonnementenmodel voor, bijvoorbeeld richting de theezakjes. 

Het verhaal van The Honest Company draait vooral om woorden als ‘duurzaam’, ‘organisch’ en ‘eerlijk’. Dat past goed bij Polman die zichzelf steevast neerzet als voorloper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Of het genoeg is om de sterke groei en winstgevendheid te brengen die nodig is om een waardering van één miljard dollar te verantwoorden, is maar de vraag.

Unilever had in 2015 een vrije kasstroom van 4,8 miljard euro. Halverwege dit jaar bedroeg de nettoschuld 12,6 miljard euro, ruim onder de twee keer de operationele winst over 2015. Het concern leende dit voorjaar 300 miljoen euro tegen nul procent met obligaties met een looptijd van vier jaar.

Dit is dus een bedrijf dat wel tegen een stootje kan. Maar wie een torenhoge overnamesom neerlegt voor een overname loopt bewust een risico op een tegenvaller als dingen iets minder gunstig uitpakken dan het verhaal voorspiegelt. De jacht op eenhoorns is niet zonder risico’s.




Gerelateerde artikelen