VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor de tweede keer in een half jaar heeft PostNL interesse van Bpost afgewezen. De aangedragen argumenten maken duidelijk dat een samengaan van het Belgische en Nederlandse postbedrijf definitief van de baan lijkt.

Zeer resoluut heeft PostNL de interesse van Bpost afgewezen. In een persbericht noemt het Nederlandse postbedrijf liefst vijf redenen. PostNL hecht aan de eigen zelfstandigheid en vindt het bod te laag, de risico’s van een overname voor aandeelhouders te groot en de waarborgen op het gebied van pensioenen en werkgelegenheid onvoldoende. Op deze punten zou Bpost eventueel nog een uitweg weten te vinden. Daarvoor zou het bedrijf meer waarborgen moeten geven en een hoger bod, wellicht met een groter deel in contanten, moeten lanceren. Hoewel dit hogere, cashbod Bpost financieel pijn zou doen, zijn er wegen denkbaar om een en ander gefinancierd te krijgen.

Dat is anders voor het vijfde argument dat PostNL geeft voor de afwijzing. PostNL maakt expliciet bezwaar tegen de zeggenschap van de Belgische Staat in de combinatie van bedrijven. In het persbericht wordt zelfs de Belgische vicepremier De Croo geciteerd die eerder liet optekenen: “Met een belang van 40 procent zal geen enkele beslissing de raad van bestuur passeren waar de Belgische Staat het niet mee eens is”.

Ook wordt verwezen naar de afkeurende houding van minister Kamp en minister-president Rutte ten aanzien van een overname van PostNL. Beiden noemde een fusie “een stap terug”.

Daarmee lijkt de overname van PostNL door Bpost verder weg dan ooit. Het is (politiek) ondenkbaar dat de Belgische Staat zich zomaar zal terugtrekken uit het postbedrijf, zeker gezien de politieke uitspraken van afgelopen tijd.

Het is nu aan PostNL om aandeelhouders te laten zien dat het de eigen beloften waar kan maken. Vooral dankzij robuuste groei in pakketbezorging denkt CEO Herna Verhagen de winst komende jaren fors op te voeren: van naar verwachting 220 tot 260 miljoen euro dit jaar naar 265 tot 335 miljoen euro in 2020. De resolute verwerping van de interesse uit België zal nog meer druk op het PostNL-bestuur leggen om die doelstellingen te halen.

 




Gerelateerde artikelen