VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verzekeraar ASR is formeel een beursnieuweling. Maar de verzekeraar had al in 1720 een beursnotering op de beurs van Rotterdam. Toen de Nederlandse staat ASR eerder dit jaar naar de beurs liet gaan was dat dus eerder een rentree dan een entree.

Bij de nationalisatie in 2008 was ASR nog onderdeel van Fortis. Daarmee telt de Amsterdamse beurs nu vier grote verzekeraars. Is dat niet een beetje te veel van het goede? Verzekeraars hebben de wind namelijk bepaald niet mee. De markt stagneert en de concurrentie is groot. De lage rente drukt de beleggingsopbrengsten uit obligaties. Daarnaast beperken de nieuwe toezichtregels die bekend staan onder de naam Solvency II verzekeraars in hun handelingsvrijheid, bijvoorbeeld om dividend uit te keren.

ASR is in Nederland groot in schadeverzekeringen, waar het de nummer twee is. Verder heeft het een nummer zes positie in levensverzekeringen en is een kleine speler op de markt voor zorgverzekeringen. Alle uitdagingen waar de concurrenten voor staan heeft ASR ook. Toch denkt topman Jos Baeten dat zijn bedrijf er op de beurs positief uit kan springen.

In een interview met Effect, het magazine van de VEB, zet hij ASR neer als een verzekeraar die het vakmanschap in de vingers heeft. Net als hijzelf overigens. Baeten is met 36 jaar in deze wereld een echte verzekeringsman.

Na de nationalisatie werd ASR vaak een sleutelrol toegedicht in een mogelijke fusiegolf in de verzekeringswereld. Daarover zegt Baeten onder meer:

“De Nederlandse markt is geen groeiende markt. We zijn in deze markt gewoon met te veel en dan is het logisch dat het aantal spelers afneemt. Ik denk dat dit op de lange termijn alleen maar gezond is. Daar ben ik op zich dus blij mee. Daarbij komt als die twee straks een paar jaar gaan integreren, ontstaan er ook weer kansen doordat klanten zich heroriënteren. De optelsom van de twee bedrijven is meestal net iets kleiner, want tijdens zo’n fusie gaat wat omzet verloren. Wij hebben dat zelf meegemaakt tussen 2002 en 2005 toen we ASR en AMEV in elkaar hebben geschoven.”

 

In Effect 12, die vrijdag 16 december verscheen, leest u het volledige interview met Jos Baeten. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

 

Voordelen van het lidmaatschap

 

 

 

 




Gerelateerde artikelen