VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is bij Unilever duurzaamheid wat de klok slaat. Dat zal niet alleen uit liefde voor de aarde zijn, want bestuursvoorzitter Paul Polman bezwoer dat duurzaamheid de enige weg voorwaarts is om op de lange termijn winstgroei te genereren. Beleggers konden er in de aandeelhoudersvergadering geen genoeg van krijgen.

Polmans geloofwaardigheid komt niet uit de lucht vallen. Met zijn komst ruim acht jaar geleden boekt Unilever weer omzetgroei. Bovenal weet de onderneming jaar in jaar uit veel meer winst te boeken dan de kosten van kapitaal. Dat wil niet zeggen dat Unilever optimaal heeft gepresteerd. De afgeslagen avances van Kraft-Heinz bleken het noodzakelijke extra zetje om scherper aan de wind te zeilen. Unilever is wakker gekust en gaat kosten besparen, meer dividend uitkeren, aandelen inkopen en de margarine-business verkopen.

De koers van Unilever ligt rond het ingetrokken bod van Kraft-Heinz, dus de markt vertrouwt erop dat Unilever op eigen kracht dezelfde waarde kan creëren. Van de andere kant beweerde Unilever dat het bod de onderneming fundamenteel zou onderwaarderen, dus daar lijken beleggers nog niet van overtuigd. President-commissaris Marijn Dekkers voorspelde dat de investeringen van de afgelopen jaren nog moeten gaan renderen.

 

Duurzaamheid zorgt voor meer afzet

Paradoxaal genoeg stelde Polman dat hij het prima zou vinden als de grote concurrenten nog duurzamer dan Unilever zouden worden. Als dankzij duurzaamheid meer mensen betere leefomstandigheden krijgen en de middenklasse groeit, nemen ook de markten toe.

De VEB vroeg zich af of dik makend ijs (Ben&Jerry’s, Magnum) en zoutige soepen (Knorr) passen binnen de duurzame samenleving die Unilever voor ogen heeft en of uiteindelijk met gezonde producten niet meer geld te verdienen valt. Polman beweerde dat de onderneming trendleider is om suiker en zout te verminderen. Tegelijkertijd erkende hij dat dit met kleine stapjes moet gaan, om consumenten aan minder zoete en zoute producten te laten wennen. Aandeelhouders zullen opgelucht zijn dat de duurzaamheidsprediker ook een pragmatische zakenman is.

 

Beloningsbeleid dissonant

Veel beleggers kijken bewonderend naar Unilever en bejubelen de onderneming als een leider in de maatschappelijke trend naar duurzaamheid. Qua beloningsbeleid zijn de antennes van de onderneming echter vooral naar de Anglo-Saksische kant gericht, met miljoenenbonussen en golden hello’s. De VEB stemde dan ook tegen.

 




Gerelateerde artikelen