VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nog vier jaar blijft Jean-François van Boxmeer topman van Heineken. Dat belooft een periode van gematigde ambitie te worden.

Sinds 2005 is Jean-François van Boxmeer ceo van Heineken en na de goedkeuring van aandeelhouders in de afgelopen jaarvergadering komen daar nog vier jaar bij.

De contractverlenging van de Belg ging onlangs met beduidend minder rumoer gepaard dan vier jaar geleden. Toen lag er een aanblijfbonus van 1,5 miljoen euro in aandelen klaar voor de topman.

Nu is van speciale arrangementen geen sprake, zo verzekerde president-commissaris Hans Wijers.

’Er zijn geen bijzondere afspraken met de heer Van Boxmeer gemaakt die u uit hoofde van uw aandeelhouderschap behoort te weten’, aldus Wijers als reactie op vragen van beleggers.

 

Nieuws uit de aandeelhoudersvergadering

  • Tijdens de aandeelhoudersvergadering leggen bestuur en commissarissen verantwoording af voor het gevoerde beleid en gehouden toezicht. 
  • Daarnaast gaat het bestuur het gesprek met aandeelhouders aan over kansen en risico’s voor de onderneming.
  • De VEB bezoekt vrijwel alle aandeelhoudersvergaderingen van Nederlandse beursfondsen (en van een aantal grote Europese bedrijven).
  • Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste gespreksonderwerpen in de aandeelhoudersvergadering van: Heineken
  • Datum vergadering: 20 april 2017
  • Percentage vertegenwoordigde aandelen van het totaal (opkomstpercentage): 87,9%
  • De VEB stemde tegen de aanpassing van het beloningsbeleid. 

 

Nieuwe bonusdoelstelling

Toch waren beloningen opnieuw onderwerp van gesprek in de vergadering Lees over de strapatsen die het beloningsbeleid nog weleens kenmerken., die verder vooral gedomineerd werd door vragen over Heinekens duurzaamheidsbeleid (vooral op het gebied van watergebruik).

Het ging daarbij vooral om de wijze waarop de bonussen voor het Heineken-management berekend worden.

De brouwer heeft de systematiek hiervoor deels veranderd. De resultaten van joint ventures en deelnemingen waarover Heineken niet de controle heeft, tellen niet langer mee bij het bepalen van de bonus.

Commissaris Maarten Das, die als vertrouweling van de Heineken-familie al sinds 1994 een beslissende stem heeft in de raad van commissarissen, vertelde dat deze wijziging was ingegeven door ‘voortschrijdend inzicht’. Ook gaf Das aan dat dit ‘beter aansluit bij interne rapportages’.

Omdat het aangaan van joint ventures een bewuste beleidskeuze is van het management heeft de VEB tegen deze wijziging gestemd.

Vorig jaar was 150 miljoen euro van de totale nettowinst van 1,7 miljard euro afkomstig van dergelijke samenwerkingsverbanden.

 

‘Niet de grootste’

Of Van Boxmeer ook in zijn nieuwe termijn als topman grote overnames gaat doen, valt te bezien.

Door een kunstgreep heeft de familie Heineken nog steeds doorslaggevende zeggenschap binnen het concern, terwijl het via haar nipte meerderheidsbelang in grootaandeelhouder Heineken Holding feitelijk een kwart van de zeggenschap heeft. Bij iedere nieuwe, grote overname moet Heineken goochelen om die machtsverhouding in stand te houden.

Dat de familie Heineken greep wil houden op het concern heeft Van Boxmeer nooit als een belemmering gezien om te kunnen groeien via overnames. In de toekomst zal het dat ook niet zijn, zo betoogde hij. Maar over majeure uitbreidingsplannen weigerde de topman te spreken.

Brandende ambitie op dat vlak viel tijdens de aandeelhoudersvergadering niet te bespeuren, gezien de opmerking dat Heineken weliswaar een sterke positie in ieder land wil hebben,  ‘maar je hoeft niet de grootste te zijn’.

Groei voor Heineken is te halen in opkomende landen. In India, een markt met volgens Heineken veel groeipotentieel, zit het bedrijf op het vinkentouw om toe te slaan. De brouwer heeft hier met United Breweries een joint venture met de Indiase zakenman Vijay Mallya.

Deze Indiase joint venture-partner zit in financiële problemen. Mocht zij haar belang willen verkopen dan heeft Heineken het eerste recht van koop.

 

Extra risico

De aandacht voor opkomende landen, waar – in tegenstelling tot West-Europa - nog wel groei te behalen is, brengt wel extra risico met zich mee.

Afgelopen tijd openbaarde zich dat bijvoorbeeld door een afboeking van 200 miljoen euro in Congo waar Heineken een te grote fabriek had neergezet. Ook valutaverliezen op de Mexicaanse peso, de Roebel en de Nigeriaanse Niria zijn een gevolg van de aanwezigheid van Heineken in dergelijke groeimarkten. In totaal kwam de tegenvaller van omrekening van opbrengsten naar euro’s afgelopen jaar op een kleine miljard euro uit. 

Het toegenomen risico in Heineken neemt Van Boxmeer voor lief. Het is nu eenmaal zo dat in die regio’s de groei zit door een groeiende jonge bevolking en de optredende verstedelijking, daar zal het bedrijf mee moeten leren leven. De afboeking in Congo betitelde Van Boxmeer als ‘leergeld’.

 

Brazilië

De in februari bekend gemaakte overname van de Braziliaanse activiteiten van de Japanse brouwer Kirin gaat volgens Van Boxmeer ‘in 2017 bijdragen aan de winst’.

De bestuursvoorzitter gaf aan dat dit onderdeel vooral in de noordelijke gebieden een grote voetafdruk heeft. Dat is een deel van Brazilië waar de Amsterdamse brouwer nog niet actief was en nu de eigen merken Heineken en Amstel kunnen worden verkocht.

Volgens Van Boxmeer is Brazilië nog altijd een van de grootste biermarkten en neemt Heineken daar nu ‘een sterke nummer twee’ positie in. ‘Zodra de economie daar weer aantrekt zal het nieuwe onderdeel fors gaan bijdragen. Wij denken dat de markt de bodem heeft bereikt’, aldus Van Boxmeer.




Gerelateerde artikelen