VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 december 2017

Aegon versterkt balans met verkoop deel Amerikaanse portefeuille

Aegon versterkt balans met verkoop deel Amerikaanse portefeuille
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Franse herverzekeraar SCOR koopt een deel van de Amerikaanse herverzekeringsportefeuille van Aegon. Transamerica, Aegons Amerikaanse dochter, ziet daardoor de kapitaalpositie met 75 miljoen dollar verbeteren. Verzekeraars kunnen interessante aandelen zijn in tijden van oplopende rente.

De Nederlandse verzekeraar verbetert zijn kapitaalpositie met de verkoop, en dat was ook het doel, stelt Aegon. Het aan deze activiteit toegewezen kapitaal wordt verminderd. Herverzekeren is een activiteit waar de verzekeraar toch vanaf wil. Aegon moet wel een boekverlies nemen in het lopende kwartaal.

SCOR kocht al eerder het grootste deel van Aegon's Amerikaanse levensherverzekeringsactiviteiten. Aegon kan als onderdeel van de transactie een schuld van 475 miljoen dollar aflossen.

De transactie versterkt de solvabiliteit van de verzekeraar, die aan het eind van het derde kwartaal al op een comfortabele 195 procent lag. KBC Securities bracht naar aanleiding van de deal een rapport uit waarin gesteld wordt dat de buffers van Aegon de komende twee jaar op een zeer hoog niveau zullen liggen. KBC geeft het aandeel een koopadvies.

Volgens Aegon worden toekomstige onderliggende winsten niet geraakt door deze transactie omdat de activiteiten deel zijn van zogenoemde run off-activiteiten die geen deel uitmaken van de onderliggende winsten voor belasting. De transactie leidt in het vierde kwartaal tot een eenmalig verlies voor belasting van 125 miljoen dollar.

Aandelen van verzekeraars kunnen interessant zijn in tijden van oplopende rente. De verplichtingen die verzekeraars, vooral levensverzekeraars, hebben kunnen dan tegen hogere rentes naar het heden verdisconteerd worden waardoor die verplichtingen minder waard worden, wat prettig is.

Steeds meer signalen wijzen erop dat die rente op gaat lopen, of tenminste niet veel verder onder het huidige nul-niveau meer zal zakken. Ook voor banken zijn hogere rentes op dit moment overigens niet al te erg, omdat hierdoor de rentemarge kan worden vergroot. De financiële sector, die door een diep dal is gegaan, mag nu dus eigenlijk niet ontbreken in een goed gespreide aandelenportefeuille.

Bedrijven in deze sector zijn doorgaans goede dividendbetalers. De belangrijkste Nederlandse verzekeraars hebben op dit moment een dividendrendement waar een obligatiebelegger alleen maar van kan dromen: bij ASR is dat rendement nu 3,7 procent, bij NN Group is het 4,4 procent en het aandeel Aegon geeft bij de huidige koers naar verwachting zelfs 5 procent.


Gerelateerde artikelen

ASR heeft geen buitenland nodig
Aandelen van Europese verzekeraars zijn niet duur
Aandelen van Europese verzekeraars zijn niet duur
29-03-2018

De rente begint weer op te lopen en dat betekent dat voor veel bedrijven de…

Lees verder

verzekeraars europa koers
Ruimte voor herstel verzekeraars nu schade orkaan Irma meevalt
Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
Oplopende rente: neem verzekeraars op in de portefeuille
18-07-2017

Steeds meer signalen wijzen erop dat de rente begint op te lopen, of tenmin…

Lees verder

verzekeraars rente ECB

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}