VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Interview financieel bestuurder Bart Koops

Beter Bed heeft een lastig laatste kwartaal achter de rug. Er was onrust in Duitsland over de veiligheid van het schuim in matrassen en in Spanje door de politieke onrust in Catalonië. Het bedrijf kon vorige week wel melden dat er een opvolger gevonden is voor de in het najaar vertrokken bestuursvoorzitter Ton Anbeek. Financieel topman Bart Koops gaat in een interview in op de omzetcijfers en de stand van zaken bij de beddenketen.

U liet weten dat de bezoekersaantallen in Duitsland zich herstellen. Komt er een inhaalslag omdat consumenten die een aankoop hadden uitgesteld, zich alsnog melden?
“Dat zou je mogen verwachten. Wat ik kan vertellen is dat oktober dramatisch was door alle berichtgeving. November was alweer beter en in de tweede helft van december waren de bezoekersaantallen weer op de oude niveaus. Dat heeft zich voortgezet in de eerste drie weken van januari.”

U wijst op de ontwikkeling dat Duitse consumenten meer boxsprings kopen. Wat is de drijvende kracht daarachter en zitten er ook betere marges op deze producten?
“Je slaapt hoogwaardiger, een steeds grotere groep mensen kiest hiervoor. De boxspring komt uit de Verenigde Staten. In Nederland is al 30 tot 40 procent van de verkopen boxsprings. Duitsland is iets later en heeft het pas de laatste drie jaar ontdekt.”

Zitten hier ook betere winstmarges op?
“Wel in cash, maar niet in het percentage.”

In Spanje zakte de omzet in het laatste kwartaal met 11 procent. Wat speelde daar?
“Met name de politieke onrust waardoor het aantal winkeldagen aanzienlijk minder was en het publiek thuisbleef op dagen dat we open waren. Het grootste deel van onze winkels zit in Catalonië, we hebben er maar vier buiten groot-Barcelona. Daar komt bij dat we ook bezig zijn om ons hoogwaardiger te positioneren. Dat gaat gepaard met verbouwing van winkels en zet druk op de omzet.”

Kunt u aangeven hoe het gaat met de online verkoop?
“Online doen we eigenlijk twee verschillende dingen. In Duitstalige landen gaat het er in eerste instantie om bezoek aan de winkels te stimuleren. De consument oriënteert zich op internet en gaat vervolgens naar de winkel om daar een aankoop te doen kopen. In de Benelux waar we echt gericht zijn op de online verkoop, ontwikkelt de omzet zich uitstekend, ver boven verwachting. Hier halen we boven de 10 procent van de omzet via internet. In Duitstalige landen gaan we die slag naar meer online verkoop ook maken.”

Deze week werd bekend dat Kempen zijn belang met enkele procenten heeft verkleind. Weet u meer over de achtergrond daarvan?
“Zij hebben mij keurig gebeld en toegelicht dat ze met een zekere regelmaat hun portefeuille herijken. Ze hebben naar ons uitgesproken dat het niets te maken heeft met het beleid.”

U kon onlangs ook melden dat John Kruijssen de nieuwe topman wordt. Wanneer begint hij precies?
“Op 1 april, de formele benoeming is gepland op de aandeelhoudersvergadering op 26 april. Hij zal vanaf dag één volop meedraaien.”
Gerelateerde artikelen