VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zijn imago van een innovatieve bank. Tegelijkertijd zijn er genoeg redenen waarom dit geen logische stap is.

Payvision wordt in de deal gewaardeerd op 360 miljoen euro. ING koopt 75 procent van de aandelen, de rest blijft in handen van het management dat de dagelijkse leiding houdt.

ING Bank zet zichzelf graag neer als innovatief en vooruitstrevend. Het overnemen van een fintechbedrijf past daarbij. Maar is het een goed idee? Er zijn vier redenen om daaraan te twijfelen.

1.Het is geen grote overname
Hoeveel Payvision per jaar omzet maakt het bedrijfje niet bekend, noch hoeveel winst of verlies het boekt. Wel bekend is dat het bedrijf meer dan 100 miljoen transacties per jaar afwikkelt. Dat maakt het mogelijk een idee te krijgen van de omzet.

Ervan uitgaande dat het gemiddelde bedrag per transactie eerder tientallen dan honderden euro’s zal zijn, zal de omzet vermoedelijk in de tientallen miljoenen euro liggen. ING Groep had in 2017 naar schatting 17,7 miljard euro aan baten. Dit is dus een beperkt bedrag. De waarde van 360 miljoen euro is natuurlijk ook maar een fractie van de 62,5 miljard euro die ING op beurs waard is.

2.Deze aankoop gaat vermoedelijk wel tegen een hoge waardering
Het betekent dat ING zeker een aantal keer de omzet betaalt voor Payvision. In het beste geval, als de omzet rond de 100 miljoen euro zou liggen, 3,5 keer. Waarschijnlijker is echter dat de omzet lager is en de waardering aanzienlijk hoger.

Daarmee is de waardering vergelijkbaar met die van andere bedrijven in deze sector. Het Amerikaanse Square (NYSE ticker SQ) heeft bijvoorbeeld een beurswaarde van circa 8 keer zijn omzet over de laatste twaalf maanden. De waardering van het Nederlandse Adyen, bij de laatste financieringsronde 2,3 miljard dollar waard, is vergelijkbaar. Dit zijn natuurlijk wel aanzienlijk grotere bedrijven.

3.Dit heeft beperkt te maken met het traditionele verdienmodel van een bank
Het verdienmodel van een bank draait grotendeels om het rentebedrijf: geld kort ophalen en dit lang(er) uitlenen. Bij ING Bank zijn de netto rente-inkomsten meestal goed voor zo’n driekwart van de baten. Het is dan ook niet voor niets dat de rentemarge een cruciale maatstaf is.

Commissies op overboekingen, ‘funds transfer’, vormden de afgelopen jaren slechts enkele procenten van de baten. Het is niet nul, maar het is maar een klein deel van de activiteiten.

4.Betalingsverkeer was altijd een aparte tak van sport
Het afwikkelen van betalingen is een activiteit die niet door banken zelf wordt gedaan. De afwikkeling van het interbancair verkeer wordt gedaan door Equens. Tot niet zo heel lang geleden was een creditcard het enige betaalmiddel dat echt wereldwijd werd geaccepteerd. De afwikkeling en de daarvoor benodigde infrastructuur nemen creditcardmaatschappijen voor hun rekening, niet banken zelf. Er zijn uitzonderingen op de regel, maar over het algemeen zijn de afwikkeling van betalingsverkeer en bankieren zelf losstaande activiteiten.

Een bank die een stuk betalingsverwerking in huis neemt, gaat in zekere zin tegen de stroom in. Nou is dat precies wat verschillende betaalverwerkers, zoals Square en Adyen, ook doen met de aanvraag van banklicenties. De vraag is of het antwoord van de traditionele bank dan moet zijn om ook een betaalverwerker te worden? Dit lijkt een goede vraag die aandeelhouders ING op de jaarvergadering in het voorjaar zouden kunnen stellen.

 




Gerelateerde artikelen