VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gedisciplineerde groei. Zo noemde bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra de strategie van het bedrijf in 2014. Vier jaar later is duidelijk dat dit heeft gewerkt. De resultaten zijn op peil gebleven ondanks moeilijke marktomstandigheden. Tegelijkertijd is de nettoschuld teruggebracht.

Het tankopslagbedrijf presenteerde deze week de jaarresultaten over 2017. De omzet zakte circa 3 procent tot ruim 1,3 miljard euro. De nettowinst kwam op 287 miljoen euro ook iets lager uit.

Vopak zit al een aantal jaar op een omzet tussen 1,3 en 1,4 miljard euro. Hetzelfde geldt voor de nettowinst die hangt rond de 300 miljoen euro per jaar.

Vopak heeft al een aantal jaar te maken met een moeilijke markt. Na een periode van expansie zag het bedrijf in 2014 dat de concurrentie toenam. Daar kwam daarna nog onrust in de oliemarkt bij, hoewel Vopak als opslagbedrijf niet direct last hoeft te hebben van een dalende olieprijs. Vopak slaat bovendien behalve brandstoffen ook allerlei andere chemicaliën en eetbare oliën op. Het was met name de overcapaciteit in de markt die zorgde voor druk op het resultaat, zoals ook al werd aangegeven in het interview dat topman Hoekstra in 2014 aan Effect gaf.

Het bedrijf richtte zich toen al op efficiënter werken en het optimaliseren van de opslagcapaciteit. Sommige terminals werden verkocht en de bouw van nieuwe capaciteit werd beperkt. Tussen 2011 en 2014 groeide de opslagcapaciteit met 5 miljoen kubieke meter. De laatste drie jaar was dat maar 2,1 miljoen kubieke meter.

Het aantal werknemers daalde sinds 2013 ook nog eens met circa 5 procent. Vopak doet dus meer met minder mensen. Die kostenbesparing was nuttig, omdat de omzet stagneerde. Ook op de investeringen werd flink bezuinigd. De totale investeringen zakten van ruim 700 miljoen euro in 2014 naar 450 miljoen euro vorig jaar. Deze besparing is bijna één-op-één gebruikt voor het terugdringen van de schuld.

Er werd over drie jaar 645 miljoen euro minder geïnvesteerd. De nettoschuld daalde in twee jaar met 761 miljoen euro.

‘Gedisciplineerde groei’ blijft ook de komende jaren het devies bij Vopak. Het bedrijf voegt 3,1 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit toe maar blijft ook op de kosten letten. Met een lagere schuld, lijkt het goed gepositioneerd om te profiteren van een eventuele verbetering van de marktomstandigheden.

Het aandeel Vopak reageerde met een flinke koerssprong op de jaarcijfers. Op een koers van tegen de 40 euro kost dat aandeel nu bijna 20 keer de winst die voor 2018 door analisten wordt verwacht. Die winst groeit in 2019 en 2020 echter wel met 20 en 15 procent, is de huidige inschatting van diezelfde analisten.




Gerelateerde artikelen