VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie jaar geleden zei topvrouw Herna Verhagen van PostNL al dat het moeilijk was om geld te verdienen in buitenlandse postmarkten. Toch hield het bedrijf de Duitse en Italiaanse activiteiten nog jaren aan boord om ze nu dan eindelijk te verkopen.

Het bedrijf maakte de stap maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend. Het gaat om de Duitse dochter PostCon en de Italiaanse dochter Nexive. De internationale pakkettendochter Spring blijft wel onderdeel van PostNL.

De voorgenomen verkoop zal leiden tot een afboeking van 40 miljoen euro op het eigen vermogen in het derde kwartaal. En halverwege het jaar was dit buffervermogen van 13 miljoen euro al mager te noemen.

Dat roept vervelende herinneringen op aan het recente verleden waarin het bedrijf zei geen dividend te kunnen uitkeren doordat het eigen vermogen negatief was. PostNL verwacht wel dat het eigen vermogen eind 2018 positief zal zijn.

Lagere bandbreedte
De verkopen hebben op de korte termijn in ieder geval een positief effect op de onderliggende resultaten. Op basis van de herindeling van de verschillende activiteiten is uit te rekenen wat de nu als te vervreemden onderdelen bijdroegen.

In 2017 waren deze onderdelen goed voor 770 miljoen euro omzet. Het (onderliggend) operationeel cash resultaat (UCOI) was echter 15 miljoen euro negatief. Over het eerste halfjaar van 2018 was dit winstcijfer 11 miljoen euro negatief.

Op de lange termijn lijkt het effect minder positief. PostNL verwacht dat het onderliggend resultaat in 2020 circa 25 miljoen euro per jaar lager zal uitkomen door deze desinvesteringen. Van de eerdere bandbreedte van 230 tot 300 miljoen euro moet dus 25 miljoen euro af.

Zwak
Dit is echter ervan uitgaande dat de raming die PostNL had voor de internationale activiteiten zou zijn uitgekomen. Die ging ervan uit dat de winstmarge bij de internationale activiteiten de komende jaren zou stijgen.

De ontwikkeling over de voorgaande jaren was echter dermate zwak dat het maar de vraag is of dat zou zijn gebeurd. Zo voorspelde PostNL begin 2016 dat de UCOI-marge dat jaar zou stijgen naar 3 tot 5 procent. Uiteindelijk rolde er 1,3 procent uit de bus.

Wijzer geworden voorspelde PostNL voor 2017 een marge van 1 tot 3 procent. Het bedrijf kwam uit op 0,5 procent (6 miljoen euro winst op ruim 1 miljard euro internationale omzet).

In een interview met VEB-magazine Effect legde topvrouw Herna Verhagen in het voorjaar 2015 uit dat het lastig was om geld te verdienen in deze markten. Ze wees erop dat het bedrijf geen eigen netwerk had voor de ‘last mile’, het laatste stuk van de bezorging. “Dat betekent dat we maar in 30 procent van de keten geld kunt verdienen”, zei ze.

Laat besluit
Sindsdien is er zowel voor de Duitse als de Italiaanse activiteiten gekeken of deze aan boord moesten blijven.

De uitkomst was in beide gevallen positief en PostNL deed investeringen, ook in de ‘last mile’, om de marktpositie te verbeteren. Dat heeft echter geleid niet tot een serieuze ommekeer.

Het was wellicht beter geweest als Verhagen eerder gevolg had gegeven aan haar eigen strategisch inzicht.

 




Gerelateerde artikelen