VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipaandelen doen het de laatste tijd matig. Ook het aandeel ASML is sinds de laatste piek in juli meer dan 20 procent gezakt. Maar het bedrijf presenteerde woensdag kwartaalcijfers die het idee logenstraffen dat een stagnatie in de halfgeleiderindustrie de chipmachinefabrikant raakt.

ASML meldde een kwartaalomzet van bijna 2,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 680 miljoen euro en de brutomarge was 48,1 procent, wat boven de bovenkant van de eigen verwachting van het bedrijf was (47 tot 48 procent).

ASML voorziet voor het lopende laatste kwartaal 3 miljard euro omzet. Daarmee ligt het bedrijf op koers om dit jaar 10,8 miljard euro omzet te halen en is het doel voor 2020 van 11 miljard euro omzet al binnen handbereik.

Een belangrijke drijvende kracht van de groei is de verkoop van EUV-systemen. Dit jaar verwacht ASML er achttien te leveren en te kunnen boeken als omzet. Voor volgend jaar mikt het op dertig.

De orderinstroom bleef met 2,2 miljard euro ook op niveau. De totale orders over de eerste negen maanden van het jaar lagen circa 3 procent hoger dan in 2017.

Bestuursvoorzitter Peter Wennink was dan ook optimistisch over 2019. “We verwachten dat de sterke vraag naar onze producten zal aanhouden.” Hij wees vooral op de chipmachines voor de productie van geheugenchips. “Zoals onze orderinstroom in het derde kwartaal aantoont, zien we de sterke dynamiek doorgaan.”

Dat Wennink zo nadrukkelijk wees op de ordercijfers is nog wel opvallend aangezien ASML volgend jaar stopt met publicatie hiervan. De orders komen in brokken binnen en het publiceren van de cijfers kwartaal op kwartaal zou geen goed beeld geven van hoe de markt zich ontwikkelt.

De resultaten van ASML steken sterk af tegen het negatieve sentiment over de chipindustrie. Aan de ene kant zijn er zorgen over de handelsspanningen tussen de VS en China. Daarbovenop is er volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley ook sprake van een overschot aan chips.

Uit een peiling onder chipdistributeurs bleek onlangs dat de voorraden weer toenemen. Het overschot zou ook groter zijn dan in 2015, de vorige keer dat de halfgeleiderindustrie door een neerwaartse cyclus ging.

Het aandeel van chipproducent Intel is sinds begin juni zo’n 20 procent gedaald. Dit is symptomatisch voor de hele sector. De Philadelphia Semiconductor Index die bestaat uit chipaandelen is in dezelfde periode ruim 10 procent gezakt.

Aan de Amsterdamse beurs is het sentiment ook al langer negatief. ASMI verloor sinds maart ruim 30 procent van zijn waarde, Besi zelfs bijna 60 procent.

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven ziet echter geen wolkje aan de lucht. De resultaten en de orderinstroom geven daar ook nog geen aanleiding toe. Als de neergang toch komt en de omzetgroei bij ASML ook stagneert is de omzetdoelstelling voor 2020 in ieder geval afgerond op hele miljarden al gehaald.




Gerelateerde artikelen