VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verzekeraar ASR neemt met Loyalis na Generali Nederland opnieuw een middelgrote branchegenoot over. De overnamesom is aanzienlijk hoger, maar ASR krijgt daar wel een versterking van zijn verkoopkanalen voor terug.

De overname van Loyalis past in de strategie van de Utrechtse verzekeraar. In oktober maakte topman Jos Baeten nog duidelijk dat ASR vooral zeer geïnteresseerd is om middelgrote branchegenoten over te nemen.

Loyalis bedient zowel de schademarkt als de levensverzekeringenmarkt en had vorig jaar 267 miljoen euro aan inkomsten uit premies. Daarmee is deze overname qua grootte vergelijkbaar met die van Generali Nederland in 2017, dat 379 miljoen euro aan bruto premie-inkomsten meebracht.

Het aantal werknemers is met iets meer dan 300 ook vergelijkbaar. Hetzelfde geldt voor de bijdrage aan de winst die de overgenomen bedrijven over enkele jaren moeten gaan leveren: 30 miljoen euro voor Generali, 40 miljoen euro voor Loyalis.

De overnamesom voor Loyalis is met 450 miljoen euro echter duidelijk hoger. Voor Generali telde ASR slechts 143 miljoen euro neer. Daar kwam nog wel een kapitaalinjectie van 200 miljoen euro bovenop, maar er was ook weer zicht op een vrijval van kapitaal door het samengaan van de verzekeraars. Per saldo schatte ASR de totale investering voor de overname van Generali Nederland op 200 miljoen euro.

Loyalis is dus aanzienlijk duurder. Dit is echter verklaren met het feit dat ASR naast een vergroting van de premie-inkomsten met deze overname nog iets anders koopt en dat is een versterking van het distributiemodel.

In de prospectus bij de beursgang in 2016 werd de distributie nadrukkelijk benoemd als risico voor het succes van het bedrijf. ASR is voor de verkoop van zijn producten voor een belangrijk deel afhankelijk van tussenpersonen. Dit is een kanaal dat sterk in beweging is, onder meer door de opkomst van het online afsluiten van verzekeringen. Een sterke verschuiving in de markt voor tussenpersonen kan grote gevolgen hebben voor ASR.

Loyalis heeft ASR op dat vlak iets nieuws te bieden en dat is de hechte relatie met de huidige eigenaar APG. Op de website verwoordt Loyalis dit als volgt: “Loyalis is uniek in de markt en biedt als enige aanvullende producten die aansluiten op alles wat al is geregeld, via de overheid, in de cao’s en de APG-pensioenregelingen.”

Het belangrijkste product dat deelnemers afsluiten bij Loyalis zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Vorig jaar verzekerde het bedrijf ruim een half miljoen mensen voor arbeidsongeschiktheid.

Bij de verkoop is afgesproken dat deze activiteiten van Loyalis in Heerlen blijven en dat de samenwerking met APG wordt voortgezet. Dat betekent dat ASR toegang krijgt tot deze klanten en andere werknemers waarvoor APG de pensioenuitvoerder is.

Daarmee biedt deze overname ASR een verbreding van zijn verkoopmogelijkheden. Dat is op zichzelf al een strategisch handige stap. Het is echter ook vanuit het perspectief van risicospreiding een versterking. Zo bekeken is het niet heel vreemd dat ASR bereid is relatief veel te betalen voor deze overname.




Gerelateerde artikelen