VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING, de grootste bank van de Benelux, behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 1,12 miljard euro. Dat is minder dan vorig jaar en ook minder dan analisten hadden gedacht. Toch blijft het aandeel goed liggen.

De verhouding tussen de kosten en de baten van de bank lag in het eerste kwartaal op 55 procent, terwijl ING streeft naar 50 tot 52 procent. Het zijn vooral de maatregelen voor het bestrijden van witwassen en andere vormen van fraude die de kosten doen oplopen.

ING boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,12 miljard euro, bijna 9 procent minder dan in het eerste kwart van 2018. Aan de ‘stroppenpot’, de voorzieningen voor oninbare leningen, wordt 207 miljoen euro toegevoegd, waar vorig jaar slechts 85 miljoen euro opzij hoefde te worden gezet. De onderliggende baten stegen wel, met 2,7 procent tot 4,58 miljard euro.

Er gaan geruchten dat ING interesse heeft in een overname van de Duitse Commerzbank. Topman Ralph Hamers wilde daar donderdag niet op ingaan, maar wees er fijntjes op dat ING nu op eigen kracht al heel succesvol is in Duitsland, zonder dat het er ook maar één bankkantoor heeft.

De aankoop van een concurrent als Commerzbank lijkt daarom niet de meest voor de hand liggende stap. ING voegde in het voorbije kwartaal 150.000 nieuwe primaire klanten toe, met name in Duitsland en Oostenrijk. Primaire klanten nemen twee of meer producten af bij ING. Daarvan heeft de bank er nu 12,6 miljoen.

Hamers benadrukte in het persbericht dat het transformatieprogramma in de Benelux zijn vruchten begint af te werpen. De bank is de systemen in Nederland en België aan het integreren. Dat kost geld en ook de gestegen kosten voor de aanpak van witwassen en financiële fraude houdt de 'cost-income'-ratio hoog. De 55 procent die er in het eerste kwartaal stond was een verslechtering ten opzichte van de 54,8 procent van het vierde kwartaal.

Het bestuur van de bank kreeg vorige week op de aandeelhoudersvergadering geen decharge voor het gevoerde beleid. Onvrede over de boete van 775 miljoen euro voor witwassen en een poging om het loon van topman Hamers fors te verhogen speelden daarbij een rol. Aandeelhouders morren, klanten lopen echter niet of nauwelijks weg.

En dat is dan weer het goede nieuws voor de aandeelhouders, die het rendement op hun eigen vermogen over de laatste vier kwartalen zagen uitkomen op 11,0 procent. Ook de belangrijkste  kapitaalbufferindicator, de ‘core tier 1 ratio’ verbeterde met 0,2 procentpunt tot 14,7 procent.

De bank geeft geen winstverwachting voor het hele jaar af maar analisten (bron: Bloomberg) deden dat donderdag wel. Negen van de 29 analisten die ING volgen kwamen donderdagochtend met een update van hun taxaties en koersdoelen. Van die negen brachten er vijf een neutraal verhaal naar buiten (‘houden’) en toonde een viertal zich optimistisch (‘kopen’). De koersdoelen varieerden van 12 tot 14,50 euro. Het gemiddelde koersdoel voor ING van de kenners ligt nu op 13,62 euro. Dat is toch ruim 20 procent boven de donderdag fractioneel lagere beurskoers van 11,30 euro.  




Gerelateerde artikelen