VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor sterke drankenproducent Lucas Bols is de Noord-Amerikaanse markt al een aantal jaar de snelste groeier. Het succes dat Bols daar heeft lijkt het in Europa nog niet te kunnen kopiëren.

Bols boekte over het onlangs afgelopen gebroken boekjaar een nettowinst van 16,6 miljoen euro op 92,5 miljoen euro omzet. Ten opzichte van een jaar eerder was sprake van een minieme omzetgroei en een daling van de nettowinst.

Het goede nieuws kwam uit de VS waar de omzet organisch op jaarbasis met 15 procent groeide, harder dan de markt. Dat was vooral te danken aan de merken Passoã, Damrak Gin en likeur Nuvo waarvoor Bols de Amerikaanse introductie heeft gedaan.

Daar stonden echter matige cijfers uit Europa tegenover. De omzet uit West-Europa nam met 3,9 procent af. Bols had hier naar eigen zeggen te maken met moeilijke marktomstandigheden. Vooral in Frankrijk, België en Duitsland hadden de ‘global brands’ hier last van.

Toch kan het niet alleen maar aan de vertraging van de Europese economie hebben gelegen. Daarvoor zegt een blik op de cijfers van bijvoorbeeld Heineken en Carlsberg genoeg. Ook voor de bierproducenten was de Europese markt het afgelopen jaar zeker niet de beste, maar beide bedrijven noteerden wel een beperkte afzetgroei. Het volume van premiummerk Heineken groeide zelfs met 5 procent vorig jaar.

Daar komt bij dat het niet alleen het vorige jaar was dat Bols op de Europese markt matig presteerde. De West-Europese omzet van Bols kromp zelfs drie van de afgelopen vier jaren. Tegelijkertijd was de omzetontwikkeling in de VS steeds wel goed met achtereenvolgens 5, 7 en nu dus 15 procent groei.

 


2018/2019


2017/2018


2016/2017


 VS


+15,0%


+7,0%


+4,7%


 West-Europa


-3,9%


+1,4%


-2,3%


In een interview met Effect kort na de beursgang in 2015 zei financieel topman Joost de Vries al dat Noord-Amerika een heel belangrijke markt voor het bedrijf was. “Wij zijn daar in 2010 met ons eigen bedrijf begonnen om genever, jenever zoals die in 1820 is ontwikkeld, op de kaart te zetten. Het heeft een lange historie, heeft wat van zijn glans verloren, maar in Amerika zit heel veel latente vraag.”

Het bedrijf is er sindsdien duidelijk in geslaagd die latente vraag op te zoeken. In Europa lukt dat nog niet echt. Het aandeel Lucas Bols kwam in de afgelopen 4 jaar per saldo nauwelijks van zijn plaats. Het kost nu op 15 euro bijna 11 keer de winst die voor het lopende boekjaar wordt verwacht. Het dividendrendement ligt op 4 procent.




Gerelateerde artikelen