VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De wereldwijde lockdowns hakten vorig jaar tientallen procenten af van de winst en omzet van Lucas Bols. Maar de abrupte vraaguitval is niet het enige probleem waar de distillateur mee kampt. Op de achtergrond sluimeren drie probleemdossiers.

Corona zette de drankenindustrie op zijn kop. Vanwege de lockdowns viel het afzetkanaal horeca helemaal weg voor een groot deel van 2020. 

De thuiscocktail compenseerde een deel van de gemiste omzet, maar onder aan de streep resulteerde dit in forse verliezen. Zo ook bij Lucas Bols. Het abrupte wegvallen van de vraag is echter niet de enige uitdaging waar het bedrijf voor staat 

Drie trends spelen Lucas Bols parten en het is de vraag of het drankconcern met geloofwaardige antwoorden komt om de problemen het hoofd te bieden.  
 
1. Vraag naar non-alcoholische drank groeit 
De opmars van dranken met een lager alcoholpercentage of een 0.0 variant is er hier één van. Lucas Bols introduceerde afgelopen boekjaar daarom de alcoholvrije Damrak Virgin en de 0.0 Coebergh.  
 
De vraag is hier of iedere soort drank zich leent voor een non-alcoholische variant.  

Voor bier is dit inmiddels wel duidelijk, maar gin en jenever zijn dranken met een hoog alcoholpercentage van minstens 20 procent.  

Of deze categorie zomaar om te katten is naar een 0.0-variant waarbij de smaak behouden blijft lijkt een behoorlijke uitdaging.  
 
2. Jenever raakt verder uit de gratie 
Een andere trend die al (veel) langer gaande is, is de afnemende vraag naar jenever. Hoewel dit niet het grootste segment is van Lucas Bols, heeft het bedrijf nog een flink aantal merken op de schappen staan.  
In het licht van de tanende vraag heeft Lucas Bols een forse afboeking van 8,9 miljoen euro moeten doorvoeren op de portefeuille met dit soort merken.  

In antwoord op vragen die de VEB voorafgaand aan de AvA stelde, gaf het bedrijf aan ondanks de afnemende vraag toch groei te verwachten bij een paar specifieke jenevermerken, zoals Damrak, Henkes en de Bokma-specialiteiten. Het is echter de vraag in welke mate deze merken de terugval kunnen compenseren.  

3. Drank gaat online  
Ook de drankenwereld ontkomt niet aan de steeds verdergaande digitalisering. Zowel op marketinggebied als voor wat betreft verkoopkanalen verandert hier veel. Lucas Bols geeft aan dat de inzet van social media een speerpunt is voor het komende jaar. 

In het jaarverslag moet Lucas Bols toegeven dat de e-commerce activiteiten nog klein zijn, maar er worden er wel verschillende initiatieven aangehaald waarin online-platforms een belangrijke rol spelen. 
 
In ieder geval moet in online de focus meer op de eindklant liggen in plaats van op de distributeur. Dat verandert de dynamiek in de sector en kan voor grote verschuivingen zorgen in de populariteit van specifieke dranken.   

Het is duidelijk dat Lucas Bols de belangrijke trends in de drankenindustrie onderkent en met initiatieven komt. Het is de vraag of dit voldoende zal zijn om te kunnen groeien in een concurrentielandschap dat wordt gedomineerd door veel grotere ondernemingen als Diageo en Pernod Ricard.  

De afgelopen jaren namen zij veel kleine bedrijven over vanwege de voordelen die schaalgrootte met zich meebrengen. Het is dan ook de vraag of Lucas Bols zelfstandig voldoende slagkracht heeft om de nieuwe initiatieven tot wasdom te brengen.  

Niet overtuigd 
Beleggers zijn in ieder geval nog niet overtuigd van de slagingskansen. Het aandeel Lucas Bols staat nog steeds op het niveau van begin januari dit jaar en is daarmee een van de slechtst presterende aandelen op het Damrak.  




Gerelateerde artikelen