VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De sluiting van de horeca heeft de drankensector hard geraakt. Met de geleidelijke heropening is er nu zicht op herstel. Bestuursvoorzitter Huub van Doorne van Lucas Bols ziet in Amerika dat consumenten terugkomen en omzetten herstellen en verwacht dat andere markten snel zullen volgen.

Op de beurs is de impact die de crisis op de drankensector heeft goed te zien. Terwijl koersen van veel bedrijven op recordniveaus staan, blijven dit soort aandelen achter. Heineken staat rond het niveau van begin 2020, AB Inbev staat er zo’n 10 procent onder. Het aandeel Lucas Bols, eigenaar van sterke dranken zoals Bols, Passoa en Damrak Gin, staat zelfs bijna een vijfde lager dan in januari 2020.

Omzetten boven oude niveau
Nu de vaccinatieprogramma’s in veel landen op stoom zijn en de horeca weer opengaat wordt echter duidelijk dat de consumenten en de omzetten terugkomen. Van Doorne ziet dit in de Verenigde Staten al gebeuren.

“De horeca is daar nu een week of acht weer open en draait bijna weer op volle toeren. Mensen komen terug en ze geven meer geld uit. Ze gaan wat duurdere dranken bestellen, met name cocktails. De omzetten zitten eigenlijk weer op het niveau van voor de crisis of daar zelfs wat boven. Dat is echt heel positief.”

Van Doorne rekent erop dat andere markten zullen volgen. “Ons eerste kwartaal, de maanden april tot en met juni, is nog moeilijk in de markten waar de horeca nog niet open is, maar we verwachten dat ook die markten daarna aantrekken. We hopen dat Nederland vanaf 5 juni volgt.”

Zodra het zover is zal Lucas Bols sterk inzetten op promotionele activiteiten om de merken opnieuw onder de aandacht van de consument te brengen. “In markten zoals Amerika of China gaan we al volle kracht vooruit. We starten bijvoorbeeld trainingen voor bartenders weer op. Op die manier willen we onze merken weer laten groeien.”

Akkoord met banken
Om deze herstart mogelijk te maken was een nieuw akkoord met de banken belangrijk. Dit werd vorige maand gesloten. Lucas Bols krijgt hierdoor meer tijd om te voldoen aan de oorspronkelijke afspraken voor de schuldpositie.

Het gaat dan om de verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst (net debt/ebitda). Die hoeft nu pas eind maart 2023 weer onder de 4,5 te liggen. Dit moet de onderneming bereiken met aan de ene kant winstherstel en aan de andere kant de aflossing van schulden.

Dit laatste blijft hoog op de agenda staan. Lucas Bols keert over het net afgelopen boekjaar dan ook geen dividend uit. Ook het interimdividend vervalt. Dit keert het bedrijf normaal gesproken in het najaar uit. Van Doorne benadrukte dat het dividendbeleid zelf niet is gewijzigd. Dat voorziet in uitkering van de helft van de nettowinst.

Er is dus ook voor Lucas Bols licht aan het eind van de coronatunnel. Op de beurs zijn beleggers daar getuige de wat achterblijvende koersontwikkeling nog niet van overtuigd, maar het betekent dat er wellicht ruimte is voor verder herstel.
Gerelateerde artikelen