VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dinsdagavond was er weer een uitzending van ‘In de Boardroom’, deze keer met PostNL. Wat is de impact van e-commerce op de stijging van pakketzendingen? Hoe speelt PostNL hierop in en welke innovaties zijn nodig? En hoe vertaalt dit zich in een betere winstgevendheid?

Topvrouw Herna Verhagen, CEO sinds 2012, en Pim Berendsen, CFO sinds 2018, beantwoordden kritische vragen van onder meer de VEB. PostNL is volgens hen een bedrijf in transitie, en er is wel degelijk licht aan het einde van de tunnel.|

De volledige uitzending van het ‘webinar’ kunt u hier terugkijken.

Op de aandeelhoudersvergadering in mei wees de VEB er al op dat PostNL al jaren onvoldoende rendeert en dat beleggers – getuige de belabberde ontwikkeling van de aandelenkoers – pessimistisch zijn over de toekomst.

De voorgenomen overname van concurrent Sandd komt niet zonder offers, ook voor beleggers. PostNL wil haar schuldratio niet teveel laten oplopen en zal daarom na een overname enige tijd geen dividend uitkeren. Extra pijnlijk voor de aandeelhouders die forse koersverliezen hebben geleden, omdat voor hen het royale dividend een beetje compensatie bood. De huidige koers is bovendien ver verwijderd van de 5,75 euro die in 2016 in het vat leek te zitten bij een overname door BPost.

Verhagen zei daarover dinsdagavond dat dit bod “nooit onvoorwaardelijk” is geweest. Niet een heel sterke repliek op een dag dat datzelfde aandeel op 1,57 euro sloot. Die waardering is laag, stelde Nico Inberg van IEX, maar daar hoort wel ‘een praatje’ bij. De pijn zit bij het postdeel van het bedrijf. Hij vroeg zich dan ook af waarom PostNL zoveel geld steekt in een postbedrijf terwijl de groeikansen toch vooral in pakketbezorging zitten.  

Op basis van de sterk gedaalde beurskoers lijkt het aandeel PostNL in het licht van de verwachtingen die het bedrijf zelf schetst een koopje. Maar het is voor beleggers blijkbaar nog maar de vraag of deze logistieke dienstverlener ooit terug zal keren naar de winst- en dividendniveaus van weleer. De strategie waarmee Verhagen en Berendsen dit denken te realiseren is op 7 mei voor het eerst aan beleggers gepresenteerd en kwam uitgebreid aan bod tijdens het webinar.

Met minder investeringen meer doen, dat moet er volgens PostNL toe leiden dat de winstgevendheid verbetert. Beleggers moeten daarvoor nog wel enkele jaren geduld hebben. In 2020 heeft de onderneming namelijk nog enkele grote eenmalige kostenposten. Er is een eindbetaling voor de regeling rond het vroegpensioen van een deel van de werknemers, er worden kosten verwacht voor de consolidatie van Sandd en er is een investeringspiek in centra voor pakketverwerking.

Vanaf 2021 is er dan, mede dankzij de investeringen in de pakketverwerking, een “substantiële groei van de vrije cashflow”.

Op de stelling van de VEB dat PostNL met de overname van Sandd een tijdelijke oplossing zoekt voor het permanente probleem van de dalende postvolumes zei Berendsen dat hij ervan overtuigd is dat consolidatie de enige oplossing is in deze markt. Volumedaling zal echter gewoon doorgaan, gaf hij ook toe. Met 8 à 10 procent per jaar zal die ook fors zijn en dat betekent dat kostenbesparingen noodzakelijk blijven.

De hamvraag blijft of PostNL er in zal slagen het zeer kostbare postnetwerk rendabel te houden als de volumes verder krimpen. Uit PostNL’s inbreng in een recente consultatie over de postwet blijkt dat het bedrijf al denkt aan een constructie waarin de belastingbetaler moet meebetalen om de postbezorging overeind te houden. 

“Van een commercieel bedrijf kan niet worden verwacht dat het een verlieslatende activiteit blijft uitvoeren”, aldus de brief van PostNL waarin verder wordt gesteld dat “het publieke belang van de postvoorziening vereist dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt als dit (verdere daling van de postvolumes, redactie) aan de orde is.”

De VEB bracht ook in dat de groei in pakketten de druk op de marges niet zal compenseren omdat de concurrentie fel is op de pakkettenmarkt. Verhagen en Berendsen waren het daar niet mee eens. Beleggers waren de ochtend na het door 1250 kijkers gevolgde webinar niet overtuigd: het aandeel PostNL verloor op 1,54 euro nog eens 2 procent in een vrijwel onveranderde markt.

De uitgebreide analyse van de VEB van het aandeel PostNL leest u hier.

 




Gerelateerde artikelen