VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB vraagt Beter Bed opheldering over het uitblijven van herstel in Duitsland en de liquiditeitsproblemen die dit tot gevolg heeft. Beleggers lijken sinds vorig week te twijfelen aan de levensvatbaarheid van het beddenbedrijf.

Dat het niet goed ging in Duitsland was geen geheim. Maar op 25 juni bleek dat het echt niet goed zat toen het beddenbedrijf naar buiten bracht dat het uitblijven van herstel tot geldproblemen op het hoofdkantoor in Uden heeft geleid.

Beter Bed onderhandelt met zijn huisbanken over een oplossing en er wordt zelfs onderzocht of het Duitse dochterbedrijf in zijn geheel of in losse delen verkocht kan worden.

In een brief Direct naar het brief vraagt de VEB onder meer opheldering over de consequenties op holdingniveau van een eventuele ontmanteling van de Duitse activiteiten. 

Gezien de slechte prestaties in Duistland – de verkopen krimpen al meer dan 10 kwartalen op rij – lijkt het zo goed als zeker dat er geen geld in de kas op het hoofdkantoor zal vloeien als gevolg van een verkoop.

In de laatste twee jaar moest Beter Bed (holding) het eigen vermogen van de Duitse activiteiten al aanzuiveren met een kapitaalstorting van bij elkaar meer dan 25 miljoen euro. Hoeveel geld dit jaar de kas zal verlaten om Duitsland te stutten blijft ongewis.

Ook is onduidelijk of er garanties vanuit de holding in Nederland uitstaan op Duitse dochters. Eventuele garanties zouden een ontvlechting kunnen bemoeilijken.

Vrije val
In de laatste week is er onder beleggers grote twijfel ontstaan over de levensvatbaarheid van Beter Bed.

Sinds Beter Bed aankondigde nog rigoureuzer te moeten reorganiseren is de koers ruimschoots gehalveerd tot rond de 1,90 euro.

De afstraffing op de beurs kan niet los gezien worden van het feit dat verschillende grote aandeelhouders hun belang in de beddenwinkeluitbater (significant) afbouwen, zo blijkt uit het register van toezichthouder AFM.

De beurswaarde van Beter Bed bedraag momenteel een schamele 40 miljoen euro. Ruim 3 jaar geleden was de beddengigant nog bijna een half miljard euro waard op de beurs.

Het is – mocht dit onverhoopt noodzakelijk zijn – de vraag of een (claim)emissie om de balans te versterken kans van slagen zal hebben.

Er zal in dit scenario in ieder geval enorme verwatering van toekomstige winsten optreden voor bestaande aandeelhouders.

Duitse problematiek
In Beter Bed’s jaarlijkse aandeelhoudersvergadering uitte de VEB al haar zorgen over de situatie rond de Duitse activiteiten van de onderneming. 

De problemen in de Duitse winkels ontstonden in de zomer van 2017 toen de toenmalige directeur de winkels “volstopte” met dure boxsprings en een verkeerde online strategie introduceerde. Klanten wisten volgens de vorig jaar in april benoemde topman Kruijssen niet meer waar de winkels nu voor stonden: een discounter of een winkel in het middensegment?  

Inmiddels is het hele Duitse managementteam vervangen, gekozen voor een goedkoop budgetimago en een andere online strategie. Ook wordt gepoogd de kosten te verlagen, onder meer door vorig jaar nog 172 onrendabele Matratzen Concord vestigingen te sluiten.

Maar de combinatie van permanente verkoopdruk en relatief hoge vaste kosten – huren en personeel in de winkels en overhead op groepsniveau – maakt dat cash blijft weglekken.

Lees in deze VEB-analyse waar het fout ging. 

In 2018 haalde het bedrijf meer dan de helft van zijn groepsomzet (bijna 400 miljoen euro) in Duitsland met de formule Matratzen Concord. Al was die omzet zwaar verlieslatend.

De overige activiteiten, en dan voornamelijk de Benelux, kunnen zonder twijfel zelfstandig voortbestaan. Maar wat dat waard is blijft onmogelijk in te schatten zolang onduidelijk blijft hoe groot de Duitse afrekening zal worden.




Gerelateerde artikelen