VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telecommunicatiebedrijf KPN heeft in het tweede kwartaal dankzij bezuinigingen op personeel en IT een beter resultaat neergezet dan verwacht, maar de omzet blijft onder druk staan. Dat is zorgelijk, want een bedrijf kan niet blijven bezuinigen.

De concurrentiestrijd is zowel op de consumentenmarkt als op de zakelijke markt fel, waardoor steeds ofwel de tarieven ofwel de marktaandelen onder druk staan. En in het ergste geval allebei. In het afgelopen kwartaal daalde de (voor vergelijking aangepaste) omzet van KPN met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,4 miljard euro.

Dankzij kostenbesparingen nam het aangepaste bruto bedrijfsresultaat (ebitda) wel met 3,6 procent toe. Een negatief punt was de vrije kasstroom, die met 34 procent daalde naar 147 miljoen euro. KPN investeert momenteel flink in de aanleg van glasvezel, wat de kasstroom drukt. Een verslechtering in het werkkapitaal speelt hier ook een rol, maar dat zou in de tweede helft van het jaar weer worden rechtgetrokken.

KPN heeft al jaren te kampen met een dalende omzet, maar dit jaar gaat het erg hard. Op de consumentenmarkt leveren mobiele abonnementen nu 5,8 procent minder op dan vorig jaar. Vaste telefonie is een krimpmarkt, maar hier konden de prijzen nog wel worden verhoogd, waardoor de omzet fractioneel toenam.

Op de zakelijke markt was de omzetontwikkeling dramatisch. De opbrengsten daalden met 5,5 procent doordat KPN klanten met traditionele vaste lijnen overzet naar een nieuw zakelijk platform. Het idee is dat ze dan later andere diensten als dataopslag en internetbeveiliging zouden kunnen gaan afnemen.

Er werd niets gezegd over de opvolger voor topman Maximo Ibarra, die in juni onverwacht liet weten per eind september te vertrekken.

Ibarra maakt de overstap naar betaaltelevisiebedrijf Sky Italia. KPN heeft gezegd de strategie na de exit van Ibarra niet te wijzigen. Als opvolger zouden naar verluidt vooral de eigen financieel topman Jan Kees de Jager en PostNL-topvrouw Herna Verhagen in beeld zijn.

Het resultaat was ondanks de omzetdalingen bij de belangrijkste onderdelen beter dan verwacht, waardoor het aandeel KPN woensdag positief reageerde op de cijfers. KPN stelt bovendien de verwachting voor het bedrijfsresultaat (ebitda) voor heel 2019 naar boven bij.

De analisten die KPN volgen (bron: Bloomberg) zien het bedrijf dit jaar een winst per aandeel behalen van ruim 11 cent. Dat is minder dan de 12,5 cent dividend die KPN heeft aangekondigd en daarmee staat het aandeel bovendien ruim 23 keer de winst, relatief veel in een sector waarin de concurrentie groot is en marges onder druk staan. De koers-winstverhouding voor 2019 ligt voor Vodafone op 18, Deutsche Telekom kost 14 keer de winst en het Franse Orange is voor 13 keer de winst verkrijgbaar.

Ondanks die hoge prijs geven 18 van de 30 analisten die KPN volgen een koopadvies voor het aandeel, 12 zeggen ‘houden’, slechts een viertal adviseert de stukken KPN weg te doen. Wellicht speelt het feit dat het kleine KPN een overnamekandidaat kan zijn voor de grote Europese telecombedrijven daarbij een rol.




Gerelateerde artikelen