VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursnieuweling Fastned behoort dinsdag tot de grootste stijgers op de lokale markt, na een halfjaarbericht met een optimistische toonzetting. De koersontwikkeling van het aandeel is opmerkelijk.

Uitbater van snellaadstations Fastned verdubbelde het verlies in de eerste helft van dit jaar tot 5,26 miljoen euro. Daar zit weliswaar een eenmalige kostenpost voor de beursgang in van 826.000 euro, maar goed nieuws kan het toch niet genoemd worden. Toch reageerde het aandeel met een koersstijging van 3,5 procent tot 14,80 euro.

Fastned voerde de omzet in de eerste zes maanden van 2019 op naar een kleine 1,8 miljoen euro, ruim drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet 468.000 euro bedroeg.

De inkomsten per snellaadstation groeien sterk. Fastned verwelkomde meer klanten per station en leverde meer kilowatturen (kWh) per klant. Het klantenbestand groeide met 174 procent naar 26.085 actieve klanten. De geleverde gigawatturen (GWh) groeiden naar 3,12, waar er vorig jaar nog slechts 1,05 GWh werd verkocht.

Eind juni, schrijft Fastned in het halfjaarbericht, reden er in Nederland 62.000 volledig elektrische auto’s rond. Dat is 0,7 procent van alle automobielen. In andere landen waar Fastned actief is of binnenkort actief hoopt te worden is dit percentage ook nog zeer laag. Nederland loopt eigenlijk voorop, stelt het bedrijf.

Fastned verwacht dat nieuwe EU-richtlijnen over CO2-uitstoot die vanaf 1 januari 2020 gelden voor nieuwe auto’s ervoor gaan zorgen dat het aandeel volledig elektrische auto’s in Europa de komende jaren sterk stijgt. De nieuwe regels stellen dat de CO2-uitstoot van alle verkochte auto’s per fabrikant gemiddeld onder de 95 gram per kilometer moet liggen. Automakers ontkomen er dan niet aan dat een flink percentage van het aanbod volledig emissievrij is.

Ook zorgen de dalende kosten van batterijen ervoor dat de elektrische varianten minder duur worden. Daarnaast neemt de snellaadcapaciteit bij veel modellen toe, waardoor het laden bij een station langs de snelweg een minder lange reisonderbreking wordt.

Veel beleggers op Euronext lijken het optimisme van het bedrijf te delen. Het aandeel dat op het kleinere platform Nx’change jaren rond de 10 euro noteerde maakte op de eerste handelsdag een enorme koerssprong en noteerde even boven de 50 euro.

Dat had vooral te maken met een gebrek aan liquiditeit, maar ruim een maand later staat het aandeel nog wel ruim boven die 10 euro van Nx’change.

Het verschil tussen de koersen op Nx’change en Euronext is dus nog niet helemaal gladgestreken, hoewel beleggers die in hun enthousiasme voor deze duurzame nieuwkomer in juni nog 50 euro voor de aandelen neerlegden wel teveel betaalden. Het is nu de vraag of Fastned nog wel terugzakt tot die 10 euro.

Er zijn nog geen analisten die het aandeel van winsttaxaties of koersdoelen voorzien, maar het is duidelijk dat het volop in zijn toekomst investerende Fastned voorlopig nog geen winst zal maken. Beleggers nemen daarom veel risico met dit aandeel, maar dat pakt soms ook goed uit. Een uitgebreide analyse van de nieuwkomer en de risico’s van Fastned als belegging leest u hier (alleen voor leden van de VEB).

Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan krijgt u onbeperkt toegang tot alle artikelen op de website van de VEB en ontvangt u iedere maand Effect, het beste beleggingsblad van Nederland.

 




Gerelateerde artikelen