VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Producenten van sterke dranken hebben tot nu toe een matig jaar. Zowel de Franse drankenproducenten Remy Cointreau en Pernod Ricard, als het Nederlandse Lucas Bols zagen de omzetgroei terugvallen. De Fransen groeiden in voorgaande jaren echter wel een stuk harder.

Remy Cointreau rapporteerde deze week cijfers over de eerste helft van het gebroken boekjaar. Het had daarin onder meer last van de onrust in Hongkong waardoor het toerisme in deze Chinese regio terugviel. Verder bouwden Amerikaanse winkeliers minder voorraden op. De onderneming, eigenaar van een reeks cognac- en likeurmerken zag de vergelijkbare omzet daardoor met 3,8 procent dalen.

Bij het eveneens Franse Pernod Ricard is het beeld vergelijkbaar. De omzet groeide het afgelopen kwartaal organisch met slechts 1 procent en het bedrijf sprak van onzekere marktomstandigheden. Pernod Ricard is eigenaar van een reeks iconische drankmerken zoals Jameson, Malibu en Absolut Vodka.

Nulgroei Lucas Bols
Lucas Bols is een maatje kleiner dan Remy Cointreau en een paar maten kleiner dan Pernod Ricard, maar voelt de moeilijke markt ook. In de eerste jaarhelft was sprake van nulgroei. Bols doet het in deze markt dus niet zo slecht in vergelijking met de grote Franse concurrenten. Gekeken over een iets langere termijn ligt dat echter anders.

De organische omzetgroei van Lucas Bols is de afgelopen drie boekjaren namelijk langzaam weggezakt van 3,4 procent in boekjaar 2016/2017 naar 1,2 procent in het vorige boekjaar en nu dus een nulgroei. Deze cijfers worden wel iets vertekend door de zogenaamde regionale merken, drankmerken waarmee Bols maar in een paar markten actief is en die structureel onder druk staan.


Omzetgroei

 

Lucas Bols

Pernod Ricard

Remy Cointreau

Omzet 2018/2019 (euro)

92,5 miljoen

9,2 miljard

1,26 miljard

Gemiddelde omzetgroei 2016-2019 (drie boekjaren)

2,1%

3,8%

6,5%Ook de groei van de ‘global brands’, de merken die Bols wereldwijd verkoopt, zit echter in een neerwaartse trend. Het ging van 4,2 procent groei drie jaar geleden naar 0,6 procent het afgelopen halfjaar.

Meer organische omzetgroei bij Franse drankenconcerns
Remy Cointreau en Pernod Ricard groeiden dezelfde periode flink harder dan Bols. Remy Cointreau groeide de laatste drie boekjaren gemiddeld met 6,5 procent, Pernod Ricard met 3,8 procent.

Ten opzichte van de markt lijkt Lucas Bols ook achter te blijven. Volgens het laatste jaarverslag van Remy Cointreau groeit de markten voor sterke dranken internationaal sinds de millenniumwisseling meer dan 5 procent per jaar. Lucas Bols zat daar laatste jaren steeds onder.

Veel plezier hebben aandeelhouders afgelopen jaren nog niet beleefd aan het aandeel Lucas Bols. Wie bij de beursgang begin 2015 is ingestapt en is blijven zitten kijkt tegen een negatief rendement van circa 16 procent aan.

Tegelijkertijd zijn de aandelen van Pernod Ricard (plus twee derde) en Remy Cointreau (bijna een verdubbeling) flink opgelopen. De matige omzetgroei lijkt een belangrijke oorzaak van de achterblijvende koers van het aandeel Lucas Bols.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen