VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Donderdagmiddag kwam Beter Bed naar buiten met een summier persbericht over het onmiddellijke vertrek van financieel directeur Hugo van den Ochtend. De VEB vraagt om opheldering.

Het vertrek van een CFO roept altijd de vragen op. Maar bij Beter Beter lijkt sprake van een grote rode vlag.

De ontslagen financieel directeur was net een jaar in dienst bij de beddenfabrikant. Van den Ochtend had een prominente rol in de reddingsoperatie van het bedrijf die bovendien nog allerminst is afgerond. Een abrupt vertrek is hoogst ongebruikelijk bij beursgenoteerde bedrijven. In de meeste gevallen blijven bestuurders nog maanden aan om een vervanger in te werken.

In het vierregelige persbericht van Beter Bed werd geen inhoudelijke verklaring gegeven voor het vertrek.

Timing
Ook de timing van het bericht roept vragen op. Donderdagmiddag stipt 15.30 uur plaatste de beddenfabrikant het bericht op haar website. Dit soort persberichten wordt in de regel voor- of nabeurs naar buiten gebracht.Het doet vermoeden dat Beter Bed deze informatie niet langer bij zich kon houden en deze mogelijk koersgevoelige actie direct met de markt moest delen.

Noodgreep
De CFO-functie zal nu worden ingevuld door de voorzitter van de auditcommissie Gabrielle Reijnen. Dat Reijnen per direct CFO wordt lijkt een noodgreep. Beter Bed kon blijkbaar niet wachten alvorens het wervings- en selectieproces naar een interne of externe kandidaat zou zijn afgerond. Reijnen heeft de afgelopen maanden nauw samengewerkt met Van den Ochtend en in dat kader een eigen verantwoordelijkheid over diens functioneren.

Beloning terug
In de brief Direct naar de brief vraagt de VEB ook of Hugo van den Ochtend een vertrekpremie heeft ontvangen en hoe de afwikkeling zal plaatsvinden van de veertigduizend personeelsopties die hij kreeg.

Ook komt in de brief aan de orde of er aanleiding is voor Beter Bed om de claw-back-regeling in werking te stellen. Daarmee zou de toegekende variabele beloning  terug kunnen worden gevorderd (zowel de cashbonus als personeelsopties).

In het jaarverslag van Beter Bed is te lezen dat er bij de benoeming van Van den Ochtend afspraken zijn gemaakt die hebben geresulteerd in een “contractueel overeengekomen gegarandeerde bonus voor 2018”. Die bedroeg 43 duizend euro voor ruim 3 dienstmaanden.
Gerelateerde artikelen