VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Takeaway slaat met de overname van Just Eat een grote slag in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee neemt het belang van de Duitse markt voor Takeaway af. Dat komt goed uit aangezien het groeitempo daar in 2019 verder is teruggezakt.

De maaltijdbezorger gaf dinsdag een update van de orderinstroom in het vierde kwartaal en over heel 2019. In totaal plaatsten klanten ruim 159 miljoen bestellingen, 70 procent meer dan in 2018. Die sterke groei is echter grotendeels het gevolg van de overname van Delivery Hero eind 2018, waardoor Takeaway in Duitsland grofweg in omvang verdubbelde. Dit vertekent de cijfers.

De ordergroei in die Duitse markt bedroeg het afgelopen jaar 22 procent. Dat lijkt op zichzelf een indrukwekkend cijfer. Het bevestigt echter wel het beeld van een groeivertraging die al een tijdje aan de gang is.

Het groeitempo van Takeaway in Duitsland is de afgelopen jaren namelijk geleidelijk gezakt. Van 48 procent in 2016, naar 38 en 36 procent in 2017 en 2018 en dus 22 procent vorig jaar. Het groeitempo in Duitsland is nog maar marginaal hoger dan dat in Nederland waar de orders in 2019 met 16 procent toenamen.

Dat de twee markten nog maar zo weinig uit elkaar lopen is opvallend omdat Takeaway Duitsland altijd neerzet als onderontwikkeld in vergelijking met Nederland. In presentaties van het bedrijf wordt steevast gewezen op de hoge marktpenetratie in Nederland in vergelijking met Duitsland. De onderliggende boodschap is dat er nog veel onontgonnen terrein is.

Het inzakkende groeitempo roept echter de vraag op hoe groot het potentieel nou werkelijk is en of dat even groot is als in Nederland. Mogelijk biedt de leidende positie die het bedrijf nu heeft in Duitsland kansen voor een versnelling, maar na een jaar kan nog niet worden geconcludeerd dat daarvan tekenen te zien zijn.

Met de overname van Just Eat wordt Takeaway in nog een aantal andere Europese markten de marktleider net als in enkele markten op andere continenten (Canada, Brazilië). Daarmee wordt het relatieve belang van de Duitse markt minder groot. De verovering van Duitsland was altijd een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van Takeaway als belegging. In het huidige groeitempo is de vraag hoe goed dat nog vol te houden is. Daarom komt de verbreding het management vermoedelijk niet slecht uit.
Gerelateerde artikelen