VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bestuursvoorzitter John Kruijssen kreeg een bonus van enkele tonnen euro overgemaakt. De reden: hij wist vorig jaar een faillissement van Beter Bed af te wenden. Door de Corona-crisis is de onderneming opnieuw in zwaar weer terecht gekomen.

In het jaarverslag is te lezen dat de in september 2018 aangestelde Kruijssen de maximale bonus van 351 duizend euro ontving voor zijn prestaties.

Die prestaties werden niet, zoals met aandeelhouders afgesproken, beoordeeld op basis van criteria als omzet en winst.

In plaats daarvan werden vier nieuwe mijlpalen geïntroduceerd.

Die mijlpalen hadden onder meer betrekking op de verkoop van de in problemen verkerende Duitse activiteiten, het afsluiten van nieuw bankkrediet en de realisatie van een sale-and-leaseback constructie van drie distributiecentra.

De VEB vraagt om opheldering over de bonus in een brief die in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van volgende week woensdag is verstuurd.

In de brief komen ook de liquiditeitspositie en het perspectief van de drastisch ingekrompen beddenketen op de langere termijn aan de orde.

Nieuwe doelen
De commissarissen pasten de oorspronkelijke bonusdoelstellingen in juni vorig jaar aan omdat Beter Bed in een “precaire positie” terecht was gekomen.

 “Door deze mijlpalen volledig te realiseren in 2019 werd een faillissement afgewend en is er nieuw perspectief gecreëerd voor de onderneming”, zo schrijven commissarissen in het remuneratierapport.

Weinig vet
Beter Bed scheerde vorig jaar langs de rand van de afgrond omdat het Duitse onderdeel - de formule Matratzen Concord – zo veel verlies maakte dat de kas op het hoofdkantoor in Uden dreigde leeg te raken.

Na de verkoop van Duitsland en enkele andere noodmaatregelen leek het er even op dat het bedrijf in rustiger vaarwater terecht was gekomen.

Maar de coronapandemie raakt het bedrijf opnieuw hard, waardoor opnieuw twijfel is ontstaan over de financiële buffers. Zo is er nog onzekerheid of Beter Bed erin zal slagen een bankkrediet dat in juli afloopt te herfinancieren.

Het bedrijf heeft met een solvabiliteit van 3 procent – eigen vermogen gedeeld door het balanstotaal – nauwelijks buffers om een volgende crisis te doorstaan.
Gerelateerde artikelen