VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips was maandag een van de grootste winnaars in de AEX ondanks matige tweede kwartaalcijfers. Het orderboek geeft aan dat er een herstel aan zit te komen.

De cijferpresentatie opende met een grafiek die nog maar eens benadrukt dat Philips de transformatie van medisch technologiebedrijf met succes heeft afgerond. In 2011 maakten verlichting en televisies nog bijna de helft van de omzet uit.

Die transformatie ging gepaard met een ruime verdubbeling van de organische omzetgroei (van 2 naar 4,5 procent) en een kleine verdrievoudiging van bruto (EBITA) marge, van 4,7 naar 13,2 procent. De lat ligt dus wat hoger, beleggers verwachten dat het nieuwe Philips meer waarde creëert dan het oude. Die waarde komt naar de kapitaalverschaffers toe in de vorm van rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC).

Waardecreatie
De doelstelling voor de ROIC is in de afgelopen jaren opgetrokken naar ‘mid-to-high-teens’, grofweg tussen de 15 en 20 procent dus. Bij een gemiddelde kostenvoet van het kapitaal (WACC) die momenteel op 7,4 procent ligt wordt er dan voldoende waarde gecreëerd.

Sinds 2015 slaagt Philips er goed in dit kengetal binnen de gewenste bandbreedte te houden, maar in het tweede kwartaal van dit jaar lag de ROIC slechts op 12,1 procent.

Die daling werd veroorzaakt door een 6 procent lagere kwartaalomzet van bijna 4,4 miljard euro. Vooral de vraag naar consumentenproducten zoals elektrische tandenborstels zakte in. De omzet bij die tak kromp met bijna 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De nettowinst bedroeg 210 miljoen euro, waar in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 246 miljoen euro werd verdiend.

“We verwachten in de tweede helft van het jaar terug te keren naar groei en verbeterde winstgevendheid”, zei Philips-topman Frans van Houten in een toelichting op de cijfers. Het concern verwacht dat de situatie in de ziekenhuizen weer normaliseert en de vraag van consumenten naar verzorgingsproducten weer aantrekt. Van Houten voorziet “een bescheiden omzetgroei”.

Toch niet China
Tijdens de aandeelhoudersvergadering eind april gaf het medische technologieconcern aan dat het dieptepunt in China al zo’n beetje achter de rug leek. Dat werd maandag niet bevestigd door de omzetcijfers, want die daalden in China ongeveer in lijn met het geheel (‘mid-single digit’).

Het is echter vooral het verder aantrekken van de groei van het orderboek dat beleggers vertrouwen geeft. Dat dikte in het tweede kwartaal met 27 procent aan, vooral dankzij een sterke vraag naar CT-scanners, patiëntbewakingssystemen en beademingsapparaten. In het eerste kwartaal groeide het orderboek al met 23 procent, het duurt vaak maanden voordat dit in de resultaten zichtbaar wordt. Met het ROIC-getal zal het echter uiteindelijk wel weer goedkomen, lijken beleggers nu te denken.

Het aandeel Philips staat maandagochtend bijna 6 procent hoger in een licht hogere AEX, die zonder Philips onveranderd zou staan. Analisten (bron: Bloomberg) voorzagen voordat dit kwartaalbericht er was voor 2020 een winst per aandeel van bijna 2 euro. Die consensustaxatie zou de komende dagen wel eens wat hoger kunnen komen te liggen.

Concurrenten
Op de Duitse beurs trokken de berichten van Philips ook het aandeel van concurrent Siemens Healthineers mee omhoog. De Duitsers komen pas op 3 augustus met kwartaalcijfers, maar uit het cijfermateriaal dat op 5 mei bekend werd gemaakt bleek dat Siemens Healthineers ook geraakt werd door de coronacrisis, hoewel de vergelijkbare omzet daar nog wel toenam. De bruto (EBIT) winstmarge verbeterde in dat kwartaal naar 17,9 procent.

De derde grote wereldspeler op de markt voor medische apparatuur waar Philips vaak direct mee concurreert, GE Healthcare, is onderdeel van General Electric, dat op 28 juli met kwartaalcijfers naar buiten komt.

In het eerste kwartaal zag de divisie Healthcare van het Amerikaanse conglomeraat het orderboek met 7 procent groeien, en de omzet met 2 procent. Met een bruto winstmarge van 19 procent was Healthcare de meest winstgevende divisie bij de Amerikanen. 

Hoewel de bedrijven natuurlijk niet volledig in dezelfde markten opereren, zou er op basis van de prestaties van de Duitsers en de Amerikanen dus nog wel ruimte voor verdere verbetering moeten zijn bij Philips, want de marges lagen in de vorige kwartalen (en ook in de afgelopen jaren) bij de twee grote concurrenten op een duidelijk hoger niveau.

Beleggers in Philips doen er goed aan ook op 28 juli en 3 augustus te kijken hoe de concurrentie het doet. Vermoedelijk gaan zij wederom vrij ruim over de tot 13,2 procent verbeterde marge van hun Nederlandse concurrent heen.




Gerelateerde artikelen