VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Door de coronacrisis zag PostNL in het tweede kwartaal een onverwachte groeispurt bij het pakjesvervoer. Het post- en pakkettenbedrijf rekent niet op een evenaring van dit groeicijfer, maar blijft de komende jaren flink investeren in capaciteitsuitbreiding.

Thuiszitters sloegen in het pandemiekwartaal massaal aan het internetwinkelen. Bij PostNL groeide het aantal bezorgde pakjes met een kwart.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen zei in een toelichting op de cijfers afgelopen maandag te verwachten dat de versnelling van e-commerce tot het einde van het jaar zal aanhouden. Dat zal op een iets gematigder tempo gaan dan de afgelopen maanden, maar de ceo verwacht nog altijd een stevige groei bij het pakkettenonderdeel.

In de maanden april en mei was het pakjesvervoer “veel hoger”, terwijl het bedrijf in juni een stijging noteerde van 18 procent. In het eerste kwartaal was de groei in het aantal bezorgde pakketten met 14 procent ook al behoorlijk. Het bedrijf maakte naar eigen zeggen “vrijwel optimaal” gebruik van de beschikbare capaciteit.

Het operationele resultaat, de winst voor rente en belastingen (ebit), van de pakketdivisie verdubbelde ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar tot 60 miljoen euro bij een omzet van 516 miljoen euro. PostNL is vandaag de dag eigenlijk alleen nog een pakjesbedrijf dat een kwakkelend postbedrijf met zich meetorst. Dit traditionele postonderdeel holde namelijk verder achteruit. Hier verdampte de winstgevendheid vrijwel volledig ondanks een lichte omzetstijging tot 393 miljoen euro. De volumedaling kwam uit op 16 procent en PostNL moest meer kosten maken om de overname van voormalige concurrent Sandd te verteren.

Beter perspectief
Door het uitzonderlijke kwartaal is het perspectief voor de pakketdivisie plots anders. Tijdens de begin april gehouden aandeelhoudersvergadering (ava) van de postgroep rekende Verhagen voor 2020 nog op een volumegroei van zeven tot negen procent.

Die prognose was overigens lager dan de groei die het bedrijf in 2019 neerzette, ruim 12 procent, omdat Verhagen destijds nog een afzwakking van de groei in e-commerce incalculeerde. PostNL zag bijvoorbeeld dat mensen minder kleding online bestelden en dat webwinkels ook concurrenten van PostNL inschakelden voor de pakketbezorging.

Hogere stuksprijzen
Belangrijker dan een volumeplus is overigens dat PostNL langzaam maar zeker de gemiddelde tarieven voor pakketten lijkt te kunnen opvoeren. De omzetstijging (28 procent) was in het tweede kwartaal namelijk hoger dan de volumestijging (25 procent).

Door de plotselinge ‘coronagroei’ van de pakketbezorging lijkt de operationele hefboom daarom nu eindelijk in het voordeel van het bedrijf te werken. In het verleden leverde forse groei van de pakkettenmarkt PostNL weinig extra winst onderaan de streep op vanwege druk op de tarieven door felle concurrentie en meer kosten door hogere vergoedingen voor bezorgers. De omzetstijging was procentueel daarom lager dan de volumestijging. Het bedrijf profiteerde in het tweede kwartaal wel van een betere prijsmix. PostNL rekent inmiddels meer kleine en middelgrote webshops tot zijn klanten en aan hen kan het bedrijf hogere prijzen opleggen dan aan de grote internetwinkels.

Toch temperde Verhagen de verwachtingen wel alvast enigszins door erop te wijzen dat het bedrijf rekening blijft houden met een betere prijsmix, maar dat dit effect in de tweede jaarhelft “minder zichtbaar” zal zijn dan in de eerste zes maanden van het jaar.

PostNL profiteerde ook van een gestegen zogeheten hit rate. Het toegenomen thuiswerken zorgde ervoor dat de bezorger het pakket vaker bij de eerste bezorgpoging kon afleveren. Ook was volgens ceo Verhagen het volume beter dan voorheen over de week gespreid. Al deze factoren droegen bij aan de verdubbeling van de operationele kwartaalwinst ten opzichte van een jaar geleden.

Om de groei te kunnen verhapstukken moet PostNL flink investeren. Voor de komende jaren (tot en met 2022) gaat het bedrijf 150 miljoen euro investeren in onder andere sorteercentra om de capaciteit uit te breiden. Hiervan zal ongeveer 100 miljoen euro in 2020 vallen.

Beter vooruitzicht
De grootste post- en pakketbezorger van Nederland verhoogde halverwege juni al de winstverwachting voor rente en belastingen (ebit) tot “flink boven” de eerder aangegeven bandbreedte van 110 -130 miljoen euro. Die prognose herhaalde Verhagen eerder deze week.

Deze resultaatsontwikkeling zal dan ook de vrije kasstroom een steuntje geven. Die resterende kasstroom na aftrek van investeringsuitgaven eindigt dit jaar overigens nog niet in de plus. Het bedrijf rekent wel op een “sterke verbetering” van die vrije kastroom ten opzichte van de eerder afgegeven bandbreedte van tussen de min 215 miljoen euro en min 185 miljoen euro.

Het is te hopen dat de positieve ontwikkeling van zowel de omzet als de margeverbetering aanhoudt. Als dat zo is, en dit zich ook vertaalt in sterke kasstromen in komende kwartalen, dan komt het dividend mogelijk vervroegd weer in zicht.

 

 

 

 

 




Gerelateerde artikelen