VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Twentsche Kabel Holding (TKH) heeft in de eerste helft van 2020 haar omzet met een kleine 10 procent zien inzakken. Dat kon voor beleggers geen verrassing zijn, maar het aandeel gaat wel onderuit op een hogere beurs.

De koers van TKH Group daalde dinsdagochtend met zo’n 3 procent, terwijl zowel de AEX als de Midkapindex waar TKH onderdeel van is met 2 procent steeg.

De onderneming uit Haaksbergen had er in juni al voor gewaarschuwd dat omzet en resultaat onder druk zouden staan als gevolg van COVID-19.

Nu bevestigde TKH dat de impact van de coronacrisis groot is geweest, maar stelt het bedrijf bij monde van topman Alexander van der Lof dat het “de afgelopen maanden redelijk goed is doorgekomen.”

“Door de goede voortgang van ons ‘Simplify en Accelerate’-programma zijn we erin geslaagd om onze brutomarge te verhogen en de ROS (Return on sales, EBITA gedeeld door omzet, red.) op nagenoeg hetzelfde peil te houden als vorig jaar, ondanks een daling van de omzet,”, zei Van der Lof in een toelichting op de halfjaarcijfers. Het bedrijf heeft kostenbesparende maatregelen getroffen waarvoor in het tweede kwartaal een eenmalige last moest worden genomen van 3,7 miljoen euro. Daarnaast werd 1,5 miljoen euro extra afgeschreven.

Autonoom daalde de omzet met 7,5 procent naar 679 miljoen euro. De omzet viel daarmee hoger uit dan wat analisten hadden verwacht op basis van de waarschuwingen in juni. De operationele winst voor eenmalige baten en lasten (EBITA) daalde in de eerste helft van dit jaar met 11 procent naar 69 miljoen euro, terwijl TKH had gewaarschuwd voor een daling met 13 tot 16 procent, waardoor de analisten met hun taxaties op een EBITA van slechts 63,6 miljoen euro zaten.

De nettowinst kwam uit op naar 26,6 miljoen euro, wat neerkomt op 0,63 euro per aandeel. Het rendement op de omzet waar Van der Lof aan refereerde ging van 10,3 naar 10,2 procent en het rendement op de investeringen (ROCE) daalde van 18,7 naar 16,0 procent.

TKH herhaalde dat het “ruim” binnen de met banken overeengekomen financiële ratio opereert. Het bedrijf rekent voor dit jaar op een nettowinst uit voortgezette activiteiten voor amortisatie en eenmalige baten en lasten toerekenbaar aan aandeelhouders tussen de 63 miljoen en 69 miljoen euro.

Dat zou betekenen dat de winst per aandeel iets onder de 1,60 euro zal uitkomen. Op bijna 35 euro kost TKH Group dus 22 keer de verwachte winst over dit jaar. Analisten zien die door corona gedrukte winst de komende jaren echter wel snel herstellen en geven bijna allemaal een koopadvies voor het aandeel: 6 van de 7 volgers doet dat (bron: Bloomberg).

Zij zouden de koersdip van vandaag dus best wel eens als een koopkans kunnen zien.
Gerelateerde artikelen