VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rendement op bestelling, kopte Effect onlangs over maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Met de halfjaarcijfers bevestigde het bedrijf deze week die analyse.

Het verlies liep weliswaar op in de eerste helft van dit jaar, maar bij Just Eat Takeaway.com ligt de nadruk voorlopig op de omzetgroei. Daarmee kan op de lange termijn het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) het best worden gemaximaliseerd.

De inkomsten van Just Eat Takeaway bestaan voor een belangrijk deel uit commissies van zo’n 10 tot 30 procent die het bedrijf in rekening kan brengen voor bestellingen via de websites van het bedrijf. Het simpelweg doorgeven van deze bestellingen aan de restaurants levert een bruto winstmarge op van zo’n 90 procent.

Het bedrijf zag de omzet met 276 procent aanzwellen tot 675 miljoen euro. Het samengaan van Takeaway met het Britse Just Eat in april is uiteraard voor een belangrijk deel de oorzaak van die sterke groei, maar ook autonoom was de groei fenomenaal. Op de belangrijke thuismarkt Duitsland groeide het aantal maaltijdbestellingen in de eerste zes maanden van dit jaar met 76 procent. Ook in Nederland stemde de groei tevreden en topman Jitse Groen sprak woensdag de verwachting uit dat de groei in de tweede helft van het jaar aanhoudt.

De opbrengsten uit commissies telden op tot 584 miljoen euro. Volgens het bedrijf groeiden deze inkomsten minder sterk omdat het bedrijf zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt zag restaurants die het financieel zwaar hadden enigszins te ontzien. Omdat ook werd geïnvesteerd in de bezorgdienst en kosten werden gemaakt voor de samenvoeging van Just Eat en Takeaway kwam het nettoresultaat uit op een verlies van 59 miljoen euro, tegen 33 miljoen euro vorig jaar.

De komende kwartalen zullen dit soort kosten de winst nog wel blijven drukken. De overname van het Amerikaanse Grubhub moet nog worden goedgekeurd door aandeelhouders maar zal dan in de eerste helft van 2021 voor eenmalige kosten zorgen.

Maar het gaat bij dit type bedrijven om de netwerkeffecten. Just Eat Takeaway verovert de wereld, en de schaalvoordelen en netwerkeffecten die daardoor ontstaan, maken het aandeel een zeer kansrijke belegging voor de lange termijn, stelde Hendrik Oude Nijhuis in zijn analyse in Effect 7/8.

De marktpositie van Just Eat Takeaway in de landen waar het bedrijf reeds marktleiderschap verworven heeft, is erg goed. Consumenten hebben de neiging het bestelplatform te gebruiken waar het aanbod het grootst is en restaurants hebben de neiging zich bij dat platform aan te melden waar ze verwachten de meeste omzet te realiseren. Dit maakt dat er een natuurlijke tendens is naar monopolievorming op deze markten, een proces dat vergelijkbaar is met wat we in het verleden zagen met zoekmachines (denk aan Google) en bepaalde sociale mediaplatforms.

Just Eat Takeaway is sinds de beursgang in 2016 met een rendement van meer dan 300 procent een van de grote recente succesverhalen van de Amsterdamse beurs. De positieve koersreactie van woensdag laat zien dat beleggers bij dit aandeel in deze fase meer waarde hechten aan de omzetgroei dan aan de winstontwikkeling.  

Het volledige artikel over Just Eat Takeaway leest u in Effect 7/8 of hier na inloggen (als VEB-lid).

Effect 9 verschijnt begin september, daarin zal Oude Nijhuis zijn licht op een ander aandeel laten schijnen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.




Gerelateerde artikelen