VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Consumenten zijn weer vaker slachtoffer van malafide beleggingsbedrijven uit het buitenland, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deze week. Er lijkt inderdaad een nieuwe golf oplichters actief, maar beleggers moeten al sinds de uitvinding van investeren op hun hoede zijn voor aanbieders die hun product vooral voor hun eigen gewin hebben bedacht.

De AFM kreeg in de eerste helft van dit jaar honderden meldingen van gedupeerde beleggers, vooral van mensen die hun hele inleg kwijt zijn. De schade loopt soms tot in de honderdduizenden euro's.

De bedrijven bouwen met verfijnde verleidingstactieken een band op met klanten, maar laten vaak koersen zien die niet kloppen. Veel van deze oplichters blijken te opereren vanuit Cyprus. Ze mogen hun producten in Nederland aanbieden, maar vallen niet onder het Nederlandse AFM-toezicht. Die kan er dan ook weinig tegen doen.

In haar halfjaarlijkse signalenmonitor geeft de AFM tips om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.

Veel signalen gaan over beleggingen in CFD’s (contracts for difference). Dat zijn complexe hefboomproducten, waarbij mensen speculeren op een koersstijging of -daling. Bepaald geen nieuw verschijnsel waarmee beleggers veel geld kunnen verliezen.

Sinds 2019 zit het aantal signalen dat de AFM hierover krijgt weer enorm in de lift. Zo kreeg de AFM van 2015 tot en met 2018 ongeveer 40 meldingen van consumenten over aanbieders uit Cyprus, vanaf 2019 zijn dat er al ruim 330.

Beleggingsoplichting en -fraude is nooit weggeweest, en instellingen als de AFM en de VEB zullen het nooit volledig kunnen uitbannen. Maar zij kunnen beleggers wel blijven waarschuwen en hun licht laten schijnen op de donkerste hoekjes van deze sector.

Een leuke exercitie in dit verband is het terugkijken naar de beleggingsproposities die in de afgelopen 10 jaar in het zondagochtendprogramma Business Class van Harry Mens voorbij zijn gekomen.

Het aantal debacles onder de betalende gasten van Mens is hoog. En dan zijn de producten die in Business Class worden aangeboden nog niet eens in strijd met de wet. Een belegging kan wettelijk zijn toegestaan, maar door extreem hoge kosten of rare investeringen toch bijna gegarandeerd in tranen eindigen.

De VEB waarschuwde net als de AFM al zeer vaak voor malafide aanbieders en voor slechte of dure beleggingsproducten en -diensten. Zo’n 7 jaar geleden bijvoorbeeld nog specifiek voor telefoontjes die gericht zijn op beleggers die al eens eerder ergens ingetuind waren.

Een belangrijk drietal tijdloze adviezen uit dit stuk herhalen wij hier nog maar eens:
- Ga nooit in op beleggingsvoorstellen per telefoon of e-mail.
- Bel bij twijfel altijd de VEB of toezichthouder AFM.
- Eerdere slachtoffers moeten extra alert zijn. Hun namen blijven rondzweven in adressenbestanden.