VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 1, die deze week verschijnt, een VEB-onderzoek naar de gevolgen van scheve zeggenschapsverhoudingen en andere gebreken in de corporate governance van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland.

Als de gemiddelde aandeelhouder mag kiezen tussen rendement of invloed is de keuze snel gemaakt. Macht is er voor de grootaandeelhouders, rendement voor iedereen, zo is de gedachte. Maar scheve zeggenschap kan geld kosten, zo werd onlangs weer duidelijk bij bedrijven als Altice en Hunter Douglas. En er kunnen meer van dit soort gevallen volgen.

Dominante aandeelhouders bij een onderneming kunnen een pré zijn. Beleggers zien baat bij een belangrijk machtsblok tegenover het bestuur, terwijl die bestuurders op hun beurt efficiënt zaken kunnen doen met een of enkele grootaandeelhouders om de stemming binnen de kapitaalverschaffers te kunnen peilen.

Voor beleggers zijn al te dominante aandeelhouders echter lang niet altijd een zegen. Op het moment dat zo’n aandeelhouder een pover bod op de rest van de aandelen doet, voelen zij ineens dat slechte governance een prijs heeft.

Deze partij is vaak zelf oprichter en bestuurder en mag meestal enkele commissarissen aanwijzen. Ook domineert hij de aandeelhoudersvergadering waar belangrijke besluiten worden genomen. De stem van minderheidsaandeelhouders is vanwege zijn invloed makkelijk te overvleugelen.

In Europa is er een uitvalsbasis voor oprichters die hun bedrijf naar de beurs willen brengen zonder de absolute controle te hoeven verliezen: Amsterdam.

Daarnaast in Effect 1:
De impact van de coronacrisis verschilt sterk per bedrijf, een fundamentele analyse van de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Kellogg, een interview met Michiel Langezaal van Fastned en een update van de stand van zaken in de verschillende juridische acties die de VEB momenteel voert.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.