VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-econoom Jasper Jansen trad vorige week samen met Stan Westerterp van Bond Capital Partners op in het BNR-programma AEX Factor van Paul Laseur. De heren stonden onder meer stil bij de ontwikkelingen bij PostNL en bij de ‘home-bias’, die veel Nederlandse beleggers nog altijd hebben.

Bij PostNL zorgde de corona-crisis voor een recordjaar. Westerterp herinnerde beleggers nog even fijntjes aan het bod van 5,75 euro dat het Belgische bpost een aantal jaar geleden op tafel legde. Daar is de koers nog lang niet.

‘De decembermaand was echt opvallend goed,’ stelde Jansen, ‘Dat is een meevaller, maar als je naar de trend op lange termijn kijkt dan zie je dat de postvolumes met 10 procent per jaar dalen. En dat zal doorzetten. De overname van Sandd bracht 30 procent meer volume, maar bij deze krimp is dat in drie jaar eigenlijk weer weg.’

In het verleden slaagde PostNL er ook niet in de volumedalingen op te vangen met prijsverhogingen en kostenbesparingen, bleek uit een eerdere analyse op deze website.

Pakketbezorging biedt kansen op groei, maar hier is de komst van Amazon een serieuze bedreiging voor PostNL. Amazon is op dit moment geen grote klant van PostNL, maar grote klanten als Bol.com kunnen wel degelijk veel last krijgen van de komst van Amazon, wat bij PostNL gevoeld kan gaan worden, stelde Jansen.

Chauvinisme
De heren stonden ook stil bij de ‘home-bias’, de voorkeur voor aandelen uit eigen land. Voor Nederlanders zijn Unilever, Shell en ASML stuk voor stuk aandelen waarin zij graag beleggen. Maar waarom stoppen we zo graag geld in aandelen dichtbij huis? Nemen we daarmee onnodige risico’s?

Jansen wees erop dat beleggers graag beleggen in wat zij kennen en wat zij dagelijks in hun omgeving zien. Bij Nederlanders bestaat mede daarom vaak de helft van de aandelenportefeuille uit Nederlandse namen terwijl Nederland maar circa een procent van de wereldindex uitmaakt. Er is ook een historische verklaring: vroeger waren het de Nederlandse bedrijven waarover je als belegger het makkelijkst informatie kon inwinnen. Dat is tegenwoordig dankzij het internet anders.

Vestas
Tegen het eind van het programma stonden de heren nog stil bij een aandeel dat volgens een luisteraar een mooie internationale verrijking van de Nederlandse aandelenportefeuille zou kunnen zijn: de Deense windmolenmaker Vestas.

Westerterp wees op de hoge volatiliteit van aandelen in duurzame energie, en de vaak hoge waardering. Dat maakt het risico op tegenvallers groot.

Wellicht biedt de VEB Stockscreener van Vestas hier uitkomst. Daar ziet u wat de sterke en zwakke punten zijn van het aandeel en hoe het bedrijf zich verhoudt tot zijn sectorgenoten en de markt.

De podcast van de AEX Factor vindt u hierDirect naar panel.

 




Gerelateerde artikelen