VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed heeft de schade van de winkelsluiting in het eerste kwartaal enigszins beperkt weten te houden. Het beddenconcern won marktaandeel terwijl de online verkoop explosief toenam. Bestuursvoorzitter John Kruijssen verwacht dat het bedrijf de terreinwinst vast zal weten te houden als de crisis straks voorbij is.

De eerste drie maanden van het jaar werden gekenmerkt door de coronacrisis. De omzet daalde 11,7 procent door de winkelsluitingen in Nederland en België. Een lichtpunt in maart was het winkelen op afspraak. Op jaarbasis namen de orders hierdoor vorige maand met ruim 60 procent toe. 

“Als je maar 13 procent van je winkels open hebt, is dat bijna niet te compenseren, maar dat heeft wel geholpen om het kwartaal beter te kunnen eindigen dan het er in eerste instantie uitzag. Wij denken dat dit iets zegt over de weerbaarheid van onze organisatie”, zei Kruijssen. 

Klein beetje ruimte ten volle benutten 
Daarbij helpt het feit dat consumenten wel geld hebben maar dat niet uit kunnen geven aan bijvoorbeeld vakanties of in de horeca. Dat heeft een positief effect op de woonbranche, waaronder de beddenverkoop. 

Volgens de topman is het aantal klanten dat niet op komt dagen voor een afspraak bij Beter Bed ook kleiner dan bij andere winkels. Het nabellen van afspraken leidt ertoe dat slechts een paar procent niet verschijnt. 

“We zien dat het hebben van contact leidt tot hogere aankopen. Op die manier benutten wij het kleine beetje ruimte dat we hebben gekregen van onze minister-president ten volle. Wij willen dat iedere afspraak een topafspraak is voor de klant en daarmee voor ons.” 

‘Beter Bed neemt afstand van rest van de markt’ 
Beter Bed stelde dat het in het afgelopen kwartaal opnieuw marktaandeel heeft gewonnen. Kruijssen denkt dat het die groei vast kan houden. “Wij nemen afstand van de rest van de markt. We hebben vorig jaar al een enorme stap gemaakt omdat we nu weer tijd en geld hebben om de juiste aandacht aan de Benelux te geven. We denken dat we dit dankzij nieuwe initiatieven voor groei vast zullen houden.” 

Hij wees erop dat er eerder veel aandacht van het bestuur uitging naar problemen met de activiteiten in Duitsland. Deze zijn in 2019 verkocht. 

De online groei zette stevig door. Nadat de internetverkoop vorig jaar al bijna verdubbelde, was de groei in het eerste kwartaal 252 procent. Dit was uiteraard ook een gevolg van de winkelsluiting. 

Nu het eind daarvan in zicht lijkt, zullen de jaar-op-jaarcijfers zakken. Desondanks denkt Kruijssen dat ook hiervoor geldt dat een deel van de terreinwinst structureel is. “Door zo’n fase is het plateau weer verhoogd.” 

De winstmarges die Beter Bed maakt op de internetverkoop zijn vergelijkbaar met die in de fysieke winkels. Voor zover er een verschil is komt dat door de samenstelling van de orders, legde hij uit. 

“Textiel heeft online een groter aandeel dan in winkels omdat het makkelijker online te bestellen is. Boxsprings met matrassen ter waarde van achtduizend euro maken online een veel kleiner aandeel uit van de omzet dan in winkels.” 

Geen verdere restricties 
Beter Bed heeft geen concrete doelstellingen voor de rest van het jaar. Kruijssen zei wel vertrouwen te hebben in de nabije toekomst. “We denken dat de winkels eind april weer open mogen en we verwachten geen verdere restricties. We denken dat we dan een prima rest van het jaar kunnen draaien. Alle voortekenen wijzen daarop.” 
Gerelateerde artikelen