VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Op de beurs is de hype rond kunstmatige intelligentie in volle gang en iedereen probeert te voorspellen welke aandelen uiteindelijk als winnaars uit de bus zullen komen. Zijn het de bedrijven die chatbots ontwikkelen en trainen met ladingen data? Zijn het de leveranciers van de processors die al die data verstouwen of zijn het de eindgebruikers die drastisch kunnen snijden in de kosten? Wedden op meerdere paarden middels etf’s is vrijwel altijd de beste strategie.

Wellicht zijn het de grote spelers in de tech-industrie met enorme financiële middelen, zoals Microsoft, Apple en Alphabet die aan het langste eind trekken. Maar evengoed kan Nvidia profiteren, dat de chips en software levert die worden gebruikt in Artificial Intelligence-systemen (AI). Er is een oude wijsheid die zegt dat je niet naar zelf naar goud moet zoeken, maar beter de pikhouwelen kunt verkopen die daarvoor nodig zijn. Oftewel: het kan meer opleveren om de componenten te leveren die nodig zijn voor AI, in plaats van zelf de toepassingen te ontwikkelen. Nvidia springt hier natuurlijk in het oog: sinds begin dit jaar is de koers opgelopen met 200 procent (peildatum: 15 juni) .

Misgelopen
Het is ontzettend moeilijk om dat soort winnaars te voorspellen, zeker bij een technologie die nog nauwelijks de kinderschoenen is ontgroeid. Een goed voorbeeld: onlangs schreef data- en mediaplatform Bloomberg over de ARK Innovation ETF (ARKK, een actief beheerde etf), het vlaggenschipfonds van Cathie Wood. De fondsbeheerder werd in 2020 en begin 2021 met enorme koersstijgingen een sterbelegger. Nvidia zou een logische naam zijn voor de portefeuille van deze etf, die is gericht op innovatie, trends en technologieën die bestaande industrieën flink kunnen opschudden.

Toch is Wood de enorme winst op het aandeel dit jaar grotendeels misgelopen. Begin januari verkocht zij namelijk het belang in Nvidia van de ARKK-etf. Sinds Wood haar aandelen heeft verkocht, is de marktkapitalisatie van de chipmaker zo ongeveer verdubbeld. Hoewel Wood nog steeds aandelen van Nvidia bezit in enkele van haar kleinere fondsen, hebben beleggers in de ARKK-etf grotendeels naast het profijt gegrepen van de indrukwekkende stijging van dit jaar. Wood noemde in februari, toen Nvidia werd verhandeld voor 234 dollar per aandeel en de koers-winstverhouding ongeveer 50 was, de waardering "zeer hoog".

Uit het niets
Woods handelen leidde tot verbaasde reacties omdat een fonds dat juist is gericht op innovatie één van de duidelijke winnaars op dit vlak miste. Maar in hoeverre was dit - door wie dan ook – te voorspellen? Op basis van de cijfers van februari had Wood natuurlijk volkomen gelijk over de waardering, maar zo’n getal zegt heel weinig over de toekomst.

De afgelopen jaren stonden allerhande baanbrekende technologieën in de spotlights zoals blockchain en de metaverse. ChatGPT leek echter eind 2022 uit het niets te komen en de chatbot belooft leven en werken op veel gebieden drastisch te veranderen. Kunstmatige intelligentie stond voor dat moment niet per se bovenaan de lijst van veelbelovende ontwikkelingen, terwijl het achteraf bezien de logische nieuwe stap lijkt.

De belangrijkste les die beleggers hieruit kunnen trekken is dat indexfondsen veelal een betere keuze zijn dan individuele aandelen. Met een indexfonds kunnen beleggers automatisch profiteren van de waarde die beursbedrijven creëren. Het zoeken naar de volgende Nvidia lijkt leuk, maar is vrijwel onmogelijk. Grote indices hebben echter bijna altijd de winnaars in de portefeuille. Die bedrijven groeien en nemen daardoor een steeds belangrijkere positie in.

Naar de top
Dimensional Fund Advisors, een Amerikaanse vermogensbeheerder, nam de outperformance van aandelen in de 3, 5 en 10 jaar voordat ze tot de tien grootste beursbedrijven in de VS behoorden onder de loep, en vergeleek dat met de 3, 5 en 10 jaar nadat ze tot de top 10 zijn toegetreden. Wat blijkt? De jaarlijkse outperformance is vooral hoog in de jaren voorafgaand aan de top, terwijl die daarna verdwijnt en zelfs omkeert.

Twee zaken die een belegger hieruit kan concluderen zijn:

  1. Omvang zit vaak uitzonderlijke prestaties in de weg. Het is veel moeilijker om beter te presteren dan de index zodra je tot de grootste bedrijven behoort.
  2. Een belegger wil de aandelen bezitten die uiteindelijk tot de top 10 zullen behoren. Het is alleen een lastige – of onmogelijke – opgave om die te identificeren tussen alle kandidaten die aan de poort rammelen. Dus hoewel veel bedrijven niet meer bijzonder hard groeien zodra de top bereikt hebben, staan er genoeg andere bedrijven klaar om hun plaats in te nemen

De portefeuille spreiden helpt om te profiteren van het feit dat aandelen historisch gezien – en op de lange termijn – een beter rendement bieden dan andere, minder risicovolle, effecten. Natuurlijk zijn er ook verliezers, maar de bedrijven die goed presteren compenseren daar ruimschoots voor. En die laatste groep is verrassend klein.

4 procent
Onderzoek van hoogleraar Hendrik Bessembinder, verbonden aan de Arizona State University, heeft aangetoond dat al het extra rendement van aandelen in de Verenigde Staten boven kortetermijn-staatsobligaties sinds 1926 kan worden toegeschreven aan ongeveer duizend bedrijven. Dat is slechts 4 procent van het totale aantal dat sinds dat jaar op de Amerikaanse beurs genoteerd is geweest.

Een belegger kan op basis van deze gegevens de conclusie trekken dat hij of zij gewoon de best presterende aandelen moet selecteren. Dat klinkt in theorie goed, maar consequent die enorme winnaars selecteren die tot die club van 4 procent behoren is voor vrijwel niemand weggelegd.

Bovendien zal een belegger heel sterk in zijn schoenen moeten staan om een aandeel dat al hard is gestegen, aan te houden in de portefeuille. Het disposition effect is een van de best gedocumenteerde gedragseffecten op de beurs. Het houdt in dat beleggers sterk geneigd zijn hun goed presterende aandelen verkopen, om zo de winst te verzilveren.

Profiteren met etf’s
Binnen een index komen de bedrijven die veel waarde creëren vanzelf bovendrijven: in hun reis naar de hoogste regionen nemen ze een steeds grotere positie in binnen indices die wegen op basis van marktkapitalisatie. Via een indexfonds (etf) kunnen beleggers hier automatisch van profiteren. Kijk bijvoorbeeld in de etf-portal van de VEB voor een breed scala aan populaire en in Nederland verkrijgbare etf’s.

Op deze pagina vindt u een selectie breed gespreide etf’s waarin nieuwe VEB-leden zonder risico 1.000 euro kunnen investeren: de VEB-BeleggingsGarantie. Ook beleggers die niet aan deze actie deelnemen kunnen deze fondsen prima als uitgangspunt nemen.