VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

(ABM FN-Dow Jones / VEB ) Philips heeft een akkoord bereikt over een schikking met betrekking tot de terugroepactie van miljoen slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dit meldde Philips donderdagmiddag.

Financiële details gaf Philips niet. In het eerste kwartaal trof Philips al wel een voorziening ter waarde van 575 miljoen euro.

Volgens Bloomberg zou de schikking Philips minimaal 479 miljoen dollar kosten.

Hoeveel de zaak Philips concreet zal kosten, hangt af van hoeveel patiënten uiteindelijk aanspraak maken op de vergoeding.

Philips en zijn Amerikaanse tak willen de zogenoemde class-action zaak schikken door een vergoeding te bieden aan gebruikers die de teruggeroepen slaapapneu-apparaten aanschaften of huurden.

Een Amerikaanse rechtbank moet de schikking nog wel goedkeuren. Op zijn vroegst zullen de eerste vergoedingen pas in het eerste kwartaal van 2024 worden uitgekeerd. 

Meerdere rechtszaken
Op vragen over wat er wel en niet onder de schikking valt, antwoordde een woordvoerder van Philips dat het bedrijf in meerdere rechtszaken is betrokken, terwijl er ook individuele letselschadeclaims zijn. In de Verenigde Staten gaat het om een economic loss class action, een medical monitoring class action en individuele letselschadeclaims. De schikking heeft alleen betrekking op de eerste categorie (economische verliezen). Philips zal bijvoorbeeld de kosten vergoeden die apneu-patiënten hebben gemaakt om een vervangend apparaat te krijgen.

Om het plat te zeggen heeft Philips hiermee het kleinste en makkelijkste probleemdossier uit de weg geruimd. Het bedrag dat Philips eind april voor de economische schade opzijzette, lijkt te volstaan – het gaat om iets meer dan 100 euro per apparaat waarvoor de terugroepactie werd opgezet.

Maar het is goed om te realiseren dat er nog geen schikking is voor klanten die menen dat hun gezondheid schade heeft opgelopen – mentaal of fysiek. Analisten houden hier rekening met een veel grotere schadepost die kan oplopen tot 5 miljard euro, of zelfs veel meer.

Uit tests van Philips zelf zou blijken dat het allemaal meevalt met de gezondheidsrisico’s, maar er blijven open eindjes en de FDA wil die testresultaten maar niet bevestigen. Volgens de FDA zijn er sinds april 2021 bijna 400 sterfgevallen geweest die mogelijk verband houden met het gebruik van de (mogelijk) gemankeerde apneumachines

Meer pijn
De schikking voor economische schade heeft ook alleen betrekking op de Amerikaanse markt. Het is niet ondenkbaar dat er ook nog claims komen uit bijvoorbeeld Japan of Europese landen.

Ook is er nog geen nieuws over de onderhandelingen die Philips al enige tijd voert met het Amerikaanse Openbaar Ministerie (Department of Justice, DoJ) en de Amerikaanse medische toezichthouder FDA over een mogelijke schikkingsovereenkomst, een zogeheten consent decree.  

Eerder hoopte ceo Roy Jakobs voor het einde van juni hier duidelijkheid over te geven, maar hij moest beleggers bij de halfjaarcijfers (nogmaals) geduld vragen. 

Hij wees erop dat er “belangrijke en gedetailleerde discussies zijn die op dit moment plaatsvinden” (dit was ten tijde van de tweedekwartaalcijfers, 24 juli). Er gebeurde volgens hem achter de schermen veel, zowel op het bord van de FDA als op dat van Philips. Het was wat hem betreft nog slechts “een kwestie van tijd” totdat de schikking er echt ligt, maar sindsdien (24 juli) bleef het stil.    

Het aandeel Philips sloot donderdag 7 september 0,5 procent lager. 

 

Actie VEB

Philips beklemtoont - al in regel twee van het persbericht  - dat het geen schuld bekent. 

Maar naar de stellige overtuiging van de VEB heeft Philips heeft jarenlang relevante informatie over de falende beademingssystemen verzwegen. De onderneming zet met de schikking nu de concrete stappen om het vertrouwen van patiënten te herstellen. Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is echter ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Beleggersvereniging VEB stelt Philips hiervoor aansprakelijk en is daarom een actie begonnen.

  • Via deze link leest u meer over deze actie. U kunt zich via de betreffende pagina ook nog aanmelden voor de actie.
  • Via Dossier Philips kunt u alle berichten die de VEB heeft geschreven over Philips en de apneu-affaire nog eens nalezen
  • Via de pagina veelgestelde vragen vindt u de antwoorden op vragen over de actie tegen Philips

 

Bron: ABM Financial News / VEB
Gerelateerde artikelen