VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ze moesten de Europese tegenhanger vormen van de Magnificent Seven: de Granolas. Gezamenlijk zouden grote bedrijven als ASML, Novo Nordisk en LVMH de Europese beurzen tot recordhoogtes moeten stuwen. Maar tegen het einde van het jaar presteren de Granolas zeer pover in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. Volgens analisten zijn de Granolas-aandelen nu wel stukken aantrekkelijker gewaardeerd dan de Amerikaanse grote zeven.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs publiceerde in februari 2024 een rapport over de Magnificent Granolas. Een gelijkgewogen mandje met aandelen van GlaxoSmithKline, Roche, ASML, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, L’Oréal, LVMH, AstraZeneca, SAP en Sanofi, die de komende jaren de drijvende kracht moesten zijn achter nieuwe records op de Europese beurzen. Voor een verklaring van die wat wonderlijke naam Granolas: zie de laatste tabel in dit artikel.  

“De leden van deze Europese Champions League hebben kwaliteiten waarvan we verwachten dat ze van groot belang zullen zijn: een sterke winstgroei, een lage volatiliteit, hoge en stabiele marges en sterke balansen”, aldus Goldman Sachs-analist Guillaume Jaisson, de opsteller van het rapport, begin dit jaar.

Daarmee vormen de Granolas volgens de Amerikaanse zakenbank de Europese variant van de Amerikaanse Magnificent Seven, bestaande uit Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla. Deze groep is de grote aanjager van de stijging van de Amerikaanse beursindex S&P 500.

Volgens Jaisson waren de Granolas in 2023 goed voor zo’n 60 procent van het totale beursrendement (total return, inclusief dividend) in de brede pan-Europese Stoxx 600, terwijl ze nog geen kwart van de totale beurswaarde van alle bedrijven in die index uitmaakten. Dankzij de Granolas wisten Europese aandelenbeurzen vorig jaar goede prestaties neer te zetten, ondanks de slabakkende economie. Het mandje Granolas kon bovendien in het verleden in de buurt blijven van de Magnificent Seven, zo liet de analyse van Goldman Sachs zien.  

Maar nu, tegen het einde van 2024, wijst alles erop dat die Granolas toch hun meerdere moeten erkennen in de zeven Amerikaanse grootmachten. Het gelijkgewogen mandje Europese Granolas noteert volgens data van Bloomberg YTD slechts 3 procent hoger, tegenover een YTD-winst van meer dan 60 procent voor de Amerikaanse Magnificent Seven (zie grafiek).

De Amerikaanse grote zeven laten de Europese tegenhangers de hielen zien

Bron: Bloomberg. 31 december 2020 = 100%. Betreft totaalrendement (inclusief dividend).

De stevige koerssprong van de Magnificent Seven is te danken aan het succes van bedrijven als chipmaker NVIDIA, socialmediabedrijf Meta (bekend van Facebook en Instagram) en autobouwer Tesla. Tegelijkertijd stellen veel Europese Granolas dit jaar teleur. Van de 11 Granolas staan er zelfs 5 (ASML, GSK, L’Oréal, LVMH en Nestle) in het rood dit jaar. Alleen het Duitse softwarebedrijf SAP (koersrendement 62 procent) kan de Amerikanen bijbenen.  

Als het aan de analisten ligt die de Granolas volgen, hoeven beleggers echter niet lang te somberen. Het gemiddelde 12-maands koersdoel voor het gelijkgewogen mandje Granolas ligt ruim 20 procent boven de huidige koers. Dat is meer dan bij de Magnificent Seven, waar analisten zo’n 11 procent koerspotentieel over dezelfde periode zien.

De tientallen analisten die de Granolas-aandelen volgen, zien achterblijvende Europese krachtpatsers, zoals ASML, LVMH en Novo Nordisk, de komende kwartalen herstellen, zo blijkt uit hun adviezen. Wat maakt deze grote Europese bedrijven zo interessant?

Novo Nordisk: koopwaardig in de dip
Koersdoel: 951 Deense kroon
Potentieel: +27 procent

Het Deense farmaconcern Novo Nordisk was de afgelopen jaren een van de grote beurswinnaars in Europa. De verkoopsuccessen van medicijnen tegen suikerziekte en obesitas stuwden het aandeel Novo Nordisk deze zomer nog tot recordhoogte.

Beroemdheden zoals Kim Kardashian en Elon Musk lieten de afgelopen jaren doorschemeren dat ze Ozempic en Wegovy hadden gebruikt om af te vallen. Deze geneesmiddelen van Novo Nordisk  waren oorspronkelijk bedoeld voor de inzet bij diabetespatienten en bij mensen met morbide obesitas. De pubiciteitshype rond Musk en Kardashian zorgde ervoor dat vooral één effect van deze middelen in de spotlights kwam: het gebruik van Wegovy en Ozempic zorgt voor vele kilo’s gewichtsverlies in korte tijd.  

Het verhaal van Novo Nordisk begint zo’n 100 jaar geleden, toen twee kleine Deense bedrijven startten met de productie van een revolutionair nieuw medicijn dat destijds net was ontdekt door twee Canadese wetenschappers: insuline. Dankzij insuline werd diabetes, in de volksmond suikerziekte, een behandelbare ziekte.

De Denen richtten zich dan ook (voornamelijk) op de strijd tegen diabetes. In de laatste vijftien jaar ontwikkelde Novo Nordisk een nieuwe werkzame stof: semaglutide. Semaglutide verlaagt de bloedsuikerspiegel en reguleert insuline, wat cruciaal is voor mensen met type 2-diabetes. Novo Nordisk brengt dit medicijn onder de merknaam Ozempic op de markt.

Daarnaast imiteert semaglutide een hormoon, GLP-1, dat de eetlust beperkt door het lichaam signalen te sturen dat de maag vol zit. Sinds kort heeft Novo Nordisk ook een aangepaste (zwaardere) versie van Ozempic ontwikkeld, Wegovy, die zich specifiek richt op de bestrijding van obesitas.

De beurskoers van Novo Nordisk is afgelopen jaren sterk gestegen dankzij zowel het succes van Ozempic als de hoge verwachtingen voor Wegovy. Maar de groeipotentie van de markt voor diabetes en obesitas is ook andere bedrijven niet ontgaan. Zo moet Novo Nordisk opboksen tegen het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly om de suprematie in de markt voor obesitasmedicijnen. Dat zorgt voor nervositeit onder beleggers.

Toch houden analisten die het aandeel volgen vertrouwen in de Denen. “We twijfelen er niet aan dat Novo Nordisk de komende jaren marktleider zal blijven”, aldus Emily Field van de Britse zakenbank Barclays.

Novo Nordisk (en Eli Lilly) hebben volgens haar de beste diabetes- en obesitas medicijnen, waarin ze blijven investeren om aan de ongekende vraag te voldoen. Volgens Field kan de terugval voor beleggers dan ook een koopmoment betekenen: “We geloven dat Novo Nordisk op dit koersniveau zeer aantrekkelijk is.”

LVMH: defensief aandeel met vele marktleiders
Koersdoel: 705 euro
Potentieel: +19 procent

Met vijfenzeventig prestigieuze merken onder één dak is Louis Vuitton Moët Hennessy één van de meest waardevolle bedrijven van Europa. De afgelopen kwartalen groeide de omzet van LVMH echter een stuk minder hard en zijn beleggers aan het somberen geslagen.

Het Franse luxeconcern is met een breed scala aan merken als Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior, Moët & Chandon en Bulgari actief in verschillende hoeken van de luxe-sector zoals mode, dranken en parfums. LVMH is volgens Carole Madjo van het Londense Barclays dan ook een defensief aandeel: “Met de meest gediversifieerde merkenportefeuille en marktleidende posities in elk segment”.

De mode- en lederwarendivisie is veruit het belangrijkst voor het luxeconcern: deze divisie is goed voor de helft van de verkopen en voor driekwart van de winst. De mode- en lederwarendivisie is wereldberoemd vanwege de luxetassen van Louis Vuitton. Dit iconische merk bestaat al sinds 1854. Wie een LV-tasje om de schouder draagt, straalt rijkdom en succes uit. Zolang dat imago in stand blijft, zullen consumenten grof geld betalen voor tassen met dit logo.

De dominantie van de mode- en lederwarendivisie vormt voor LVMH door zijn omvang wel het belangrijkste risico; het concern kan niet zonder deze winstmotor. En precies deze winstmotor begon in de afgelopen kwartalen te haperen. De omzet uit Fashion & Leather Goods viel in het derde kwartaal zelfs terug met 5 procent tot 9,2 miljard euro. Dat was voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie.

LVMH profiteerde in 2023 juist nog van de aanzienlijke inhaalvraag uit China nadat dat land uit de corona-lockdowns was gekomen. De overvloedige Chinese spaartegoeden die tijdens de lockdowns waren opgebouwd, werden massaal uitgegeven. Maar uit de laatste kwartaalcijfers kwam naar voren dat vooral klanten in China terughoudend waren bij de aanschaf van dure kleding en tassen.

Inmiddels gaan beleggers in LVMH ervan uit dat het luxeconcern niet in hetzelfde tempo als de afgelopen jaren blijft doorgroeien. Een deel van die zorgen zal dan ook zijn ingeprijsd. Zo noteert het aandeel LVMH ruim een derde onder zijn piek.

ASML: Intel en Samsung vertragen, maar ASML blijft cruciaal voor de chipmarkt
Koersdoel: 855 euro
Potentieel: +33 procent

Grote chipmakers als Intel, Samsung en TSMC zijn van plan de komende jaren tientallen miljarden euro’s te investeren in nieuwe fabrieken, om de enorme vraag naar chips te kunnen bijbenen. Daarbij is één ding duidelijk: in die fabrieken zullen machines van het Nederlandse ASML komen te staan.

ASML heeft een monopolie op de zogeheten EUV-machines die met extreem ultraviolet licht nog fijnere structuren in siliciumschijven kunnen branden. Zonder het AEX-bedrijf kunnen de grote chipfabrikanten simpelweg niet de nieuwste chips maken die nodig zijn voor data-analyse, kunstmatige intelligentie, 5G-internet en zelfrijdende auto’s.

Volgens JP Morgan-analist Sandeep Deshpande bevindt ASML zich in de sweet spot bij de belangrijkste overgang in halfgeleiderapparatuur, namelijk de verschuiving van DUV-technologie naar EUV-technologie: “ASML is de enige leverancier van EUV-machines, waardoor het marktaandeel in lithografie verder zal toenemen”.

Bij de derdekwartaalcijfers stelde het bedrijf uit Veldhoven beleggers echter teleur met een lagere orderinstroom. Hierdoor moest de chipmachinefabrikant de outlook voor 2025 neerwaarts bijstellen. De lage orderinstroom bij ASML is het gevolg van problemen bij twee grote klanten: Intel en Samsung. Zo maakte de Amerikaanse chipfabrikant Intel in september bekend dat het de bouw van de geplande megafabriek in Maagdenburg, Duitsland, met ongeveer twee jaar uit zou stellen. Naast Maagdenburg werd ook het project voor een chipfabriek in Polen twee jaar op pauze gezet.  

Begin oktober verontschuldigde ook het bestuur van Samsung zich voor de opgelopen achterstand van het bedrijf. De Zuid-Koreaanse chipgigant heeft moeite om concurrenten, zoals SK Hynix en Micron, bij te benen. Een nieuwe chipfabriek in de Amerikaanse staat Texas zou dit jaar openen. Die opening werd in april echter uitgesteld tot 2026.

ASML herhaalde het afgelopen jaar meermaals dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de orderintake weer versnelt. Zodra chipfabrikanten weer EUV-machines nodig hebben, kunnen ze daarvoor maar bij één partij terecht.

Beleggers zijn echter niet meer overtuigd van de storyline van het ASML-bestuur, zo liet de significante koersdaling bij de derdekwartaalcijfers zien. Dat de chipmachinefabrikant de doelen voor 2030 intact laat, stelde beleggers bij de beleggersdag (Investor Day) in november weer iets gerust. Al staat het aandeel ASML nog wel ruim een derde lager dan afgelopen zomer.

Volgens JP Morgan zijn beleggers momenteel zeer geïnteresseerd in de aandelen, maar op hun hoede vanwege de onzekere kortetermijnvooruitzichten. “Toch wordt ASML zelden verhandeld met zo’n grote korting ten opzichte van de intrinsieke waarde onder de 2030-doelen”, aldus Deshpande: “We adviseren beleggers dan ook aan hun posities uit te breiden”.

Analisten zien meeste Granolas-aandelen oplopen

Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Peildatum: 26 november. Bron: Bloomberg. Betreft elf aandelen uit de Granolas-index van Goldman Sachs.

Analistenadviezen en koersdoelen in Effect

In het magazine Effect publiceert de VEB de kerncijfers (analistenaanbevelingen, waardering en taxaties) van de grootste Europese bedrijven. 

Analisten geven aandelen in de regel het advies kopen, houden of verkopen. Aan de hand van de verhouding tussen deze adviezen wordt door de VEB een score berekend. Deze score loopt uiteen van 1 (alleen verkoopadviezen) tot 3 (alleen koopadviezen).  

Hoe hoger deze score hoe beter de verhouding tussen de positieve, neutrale en negatieve analisten. Zo hebben aandelen met een score van bijvoorbeeld 2,8 (nagenoeg) alleen koopaanbevelingen.  

Naast het advies (koophoud, of verkoop) publiceren analisten ook een koersdoel.  

Het koersdoel geeft aan op welk niveau het aandeel over 12 maanden moet staan als de projecties van de analist daadwerkelijk uitkomen. 

 




Gerelateerde artikelen