VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vermoedelijk handel met voorkennis in aandeel Super de Boer

Na een korte vrijage heeft Jumbo concurrent Super de Boer nu definitief in handen. Maar wanneer wist Super de Boer van de interesse van Jumbo en wanneer werd dat aan aandeelhouders gemeld? Over vreemde koersbewegingen en oplopende handelsvolumes.

Vrijdag 18 september. Het nieuws wordt beheerst door premier Balkenende en de Algemene Beschouwingen als in de loop van de ochtend de langverwachte supermarktstrijd losbreekt. Supermarktketen Jumbo maakt bekend concurrent Super de Boer te willen inlijven.

Jumbo biedt euro 4,20 per aandeel via een zogenoemde activa-passiva-transactie. De koers van Super de Boer stijgt fors die dag met ruim zestien procent tot 4,07 euro, nog ruim onder de voorgestelde overnameprijs van 4,20 euro per aandeel.

De koerssprong is op zich niet ongewoon. Overnamenieuws maakt de aandelen van over te nemen partijen extra aantrekkelijk voor kopers. Vreemd zijn wel de nog grotere koersstijgingen in de periode voor de bekendmaking van het bod van Jumbo. In de periode van 7 tot en met 17 september steeg de koers van 2,77 euro naar 3,50 euro, een toename van ruim 26 procent. Bovendien was er sprake van fors grotere handelsvolumes dan gebruikelijk. De volumes lagen in deze dagen een factor 5,2 hoger dan het jaarlijks gemiddelde.

Eerder
Naar nu blijkt had Jumbo Super de Boer al eerder benaderd. Op 4 september, twee weken voor bekendmaking, stuurde Jumbo een eerste bod per brief naar Super de Boer. Gezien de forse handelsvolumes en de grote koerssprongen lijkt het erop alsof een aantal beleggers al voor de bewuste 18de september weet had van de aanstaande overname.

Super de Boer en Jumbo hebben de vreemde koerssprongen ook opgemerkt. Jumbo had zijn overnamepoging liever pas naar buiten willen brengen als de zaak geheel beklonken was. Maar juist de oplopende koers van het aandeel Super de Boer bracht hen ertoe om al op 18 september naar buiten te treden.

Kwartaalcijfers
Super de Boer laat in een reactie weten dat de koersbeweging en de hogere handelsvolumes samenhangen met de presentatie van de derde kwartaalcijfers, een paar dagen eerder op dinsdag 15 september. 'De koers van het aandeel heeft daar klaarblijkelijk op gereageerd', zegt topman Jan Brouwer. Die tweede kwartaalcijfers vielen tegen.

Desondanks stijgt de koers. De presentatie van de cijfers zijn geen afdoende reden om de populariteit van het aandeel Super de Boer te verklaren. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers die de VEB op een rij heeft gezet.

De VEB vergeleek de handelsvolumes rond de presentatie van de cijfers op 15 september met de handelsactiviteiten bij eerdere kwartaalpublicaties bij Super de Boer. De vier keer dat Super de Boer cijfers presenteerde vóór de bewuste 15 september, werd ook meer gehandeld dan op een reguliere beursdag, maar dit staat in geen verhouding tot de volumes die nu te noteren vielen.

Zie daartoe onderstaande tabel

Afwijking in handelsvolume aandeel SdB afgezet tegen gemiddelde volume in afgelopen 12 maanden:

Datum    Presentatie cijfers  Handelsvolume in de 3 dagen voor presentatie cijfers Dag van cijfer- presentatie Handelsvolume in de twee dagen na presentatie cijfers
15-9-09 Kwartaalcijfers    6,7 x gem. volume in jaar  7,6 x gemiddeld  3,8 x gemiddeld
23-6-09 Kwartaalcijfers    0,7 x gem. volume in jaar  0,5 x gemiddeld  1,5 x gemiddeld
31-3-09 Kwartaalcijfers    1,4 x gem. volume in jaar  1,1 x gemiddeld  2,3 x gemiddeld
13-1-09 Jaarcijfers          0,6 x gem. volume in jaar  2,1 x gemiddeld  1,2 x gemiddeld
16-9-08 Kwartaalcijfers    0,9 x gem. volume in jaar  2,5 x gemiddeld  1,6



Gerelateerde artikelen