VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bam verrast beleggers nu eens positief

Bam heeft een traditie van verrassen. De Bunnikse bouwer behaalde ruimschoots haar doelstellingen voor 2011, maar durft vooralsnog geen uitspraak over de verwachte winst van dit jaar te doen.

Bouwbedrijf Bam had meerdere verrassingen in petto voor beleggers en analisten.

Met een nettowinst van 126 miljoen euro voldeed het concern ruimschoots aan de winstverwachting die het afgaf in 2010 en gedurende 2011 bleef herhalen.

Hierdoor kan Bam een redelijk dividend uitkeren. Dertig procent van het nettoresultaat keert de bouwer uit, wat neer komt op 16 eurocent per aandeel.

Een hele verbetering ten opzichte van 2010. Toen keerde het bedrijf slechts 3 eurocent uit. De winst van Bam lag dan dat jaar dan ook een stuk lager met 15,3 miljoen euro, voornamelijk door fikse afboekingen op de vastgoedportefeuille.

Toch valt het dividend ook tegen, want Bam heeft een uitkeringsbandbreedte van 30-50 procent van de nettowinst. Zestien eurocent zit het aan de onderkant van de range.

Geen bagger en ingenieurs
De baggeraar Van Oord, waar Bam een minderheidsbelang in had, werd . Hierdoor valt dit jaar operationeel ruim 30 miljoen euro aan resultaat voor belastingen weg.

Vorige week maakte het bouwconcern voor ingenieursbureau Tebolin.

De snelheid van de verkoop, maar ook de prijs (145 miljoen euro) behaagde beleggers. Bam had eind 2011 pas aangekondigd afscheid te willen nemen van het onderdeel.

De overnamesom wordt vooral gebruikt om de nettoschuld van het concern te verlagen. Bam maakte hier in 2011 al een slag. De nettoschuldpositie verbeterde met 197 miljoen euro. Geen overbodige luxe, want de solvabiliteit van het bouwbedrijf is 18,9 procent.

Met de verkoop van Tebolin gaat wel het onderdeel met de hoogste operationele marge de deur uit. Die is met 6,8 procent drie keer zo hoog als de marges van de achterblijvende onderdelen.

Voorziening vastgoedposities
Barre marktomstandigheden dwongen de Nederlandse concurrent van Bam, bouwbedrijf Heijmans, eind januari van dit jaar . Het concern boekte flink af op grondposities.

Zogenaamde grondbanken hebben onvoldoende ontwikkelpotentieel volgens Heijmans, omdat de woningmarkt stil ligt en de vooruitzichten slecht zijn.

Vijftien procent van de portefeuille boekte Heijmans af. Bam deed soortgelijke afboekingen in 2010 en in 2009.

In 2011 was er bij Bam geen bijzondere afwaardering op vastgoed, maar neemt de bouwer wel een voorziening van 20 miljoen euro.

De voorziening treft Bam, omdat enkele vastgoedposities in aanmerking komen voor versnelde verkoop (tegen lagere prijzen) of vertraging van de ontwikkeling op de loer ligt (hogere kosten).

Het is voor beleggers essentieel om de vastgoedtak van het bedrijf goed te blijven volgen in 2012. De tak is qua omzet slechts de drie na grootste met een omzet van 674 miljoen in 2011.

Ter vergelijking: de drie grootste onderdelen van Bam hebben een omzet tussen de 3135 en 3834 miljoen euro.

Misschien klein in omzet, maar in 2010 en 2009 zorgde afboekingen door uitblijvend herstel op de woningmarkt er voor dat Bam bijna in de rode cijfers dook.

Operationeel lijkt de vastgoedtak wel iets beter te draaien. Het onderdeel draaide een break even resultaat, tegen een fiks operationeel verlies van 54 miljoen euro in 2010.

Geen herstel
De vooruitzichten op de vastgoedmarkt zijn volgens Bam niet best. Een verdere afname in de markt voor nieuwbouwwoningen is niet uitgesloten. In de tweede jaarhelft van 2011 nam de verkoop aan particulieren sterk af.

Voor Bam betekende dit onder andere dat de opgeleverde, niet verkochte (of niet verhuurde) voorraad woningen vorig jaar toenam met 59 woningen tot 170.




Gerelateerde artikelen