VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASMI doet onderzoek naar waardering eigen bedrijf

Aandeelhouders van ASMI kunnen bij de komende aandeelhoudersvergadering commentaar geven op een studie naar de oorzaken van de onderwaardering van het bedrijf.

Dat blijkt dinsdag uit de agenda die de toeleverancier aan de chipindustrie heeft gepubliceerd.

De ava wordt 15 mei gehouden in Amsterdam.

ASMI bestaat uit twee onderdelen. Het produceert machines voor de eerste fase van de productie van halfgeleiders, ofwel front-end.

In het back-end segment, waar halfgeleiders worden geassembleerd en verpakt, is ASMI vertegenwoordigd via een meerderheidsbelang in het aan de beurs van Hongkong genoteerde ASM Pacific Technology.

Zorgen
Volgens ASMI hebben aandeelhouders en analisten hun zorgen geuit dat "de financiele markten niet adequaat de waarde van de gecombineerde business (front-end en back-end) van de Vennootschap erkennen".  Vertaald naar aandeelhouders kan gesteld worden dat ASMi al tijden teleurstellende prestaties neerzet.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen hebben daarom besloten een onderzoek uit te voeren naar de oorzaken hiervan. Beleggers hadden gehoopt op een oplossing in plaats van onderzoek naar de oorzaak van het probleem.

"Commentaar van aandeelhouders op het voorgestelde onderzoek zijn welkom", aldus ASMI in de agenda voor de ava. Na voltooiing van het onderzoek zal verslag worden gedaan aan de aandeelhouders over het resultaat van dit onderzoek.

Wanbeleid
Met de opdracht tot een studie lijkt ASMI beleggers toch enigszins tegemoet te willen komen. Vorige week nog bepaalde de Hoge Raad dat een ander onderzoek, dat naar wanbeleid bij ASMI, definitief niet doorgaat.

Beleggers onder aanvoering van investeringsfondsen Hermes en Fursa vroegen in 2009 om een dergelijk onderzoek. Zij kregen in eerste instantie gelijk van de Ondernemingskamer. Dat vonnis werd echter vernietigd door de Hoge Raad, waarna ook de Ondernemingskamer tot een ander inzicht kwam.Het conflict tussen de onderneming en de twee aandeelhouders heeft een lange voorgeschiedenis. Hermes en Fursa wilden aanvankelijk dat ASMI zichzelf zou opsplitsen.

In 2008 was er sprake van dat het bedrijf zou worden overgenomen door het Amerikaanse Applied Materials en een Amerikaanse investeringsmaatschappij.




Gerelateerde artikelen