VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opsplitsing CSM onvermijdelijk na kwakkeljaren

Een radicale maar noodgedwongen ommezwaai. CSM zet de schaar in het hulpbehoevende bedrijf na twee kwakkeljaren. Het hing al langer in de lucht, maar de timing is niet optimaal.

Dat maakte het Diemense concern bekend op de dag dat ook de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) wordt gehouden.

Alle bakkerijactiviteiten in Europa en Noord-Amerika, met een omzet over 2011 van 2,4 miljard euro, gaan de deur uit.

CSM verwacht in deze sector een verdere consolidatie, maar heeft zelf niet de financiële armslag om daarin een rol te spelen. De activiteiten ‘zullen waarschijnlijk van grotere waarde zijn voor een andere eigenaar', zo liet het concern weten.

Bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer zet zijn kaarten op de lucratievere tak voor bio-ingrediënten.

‘Purac is een geweldige business met goede vooruitzichten', aldus Hoetmer tijdens een toelichting. Hij verwacht dat de markt van Purac de komende jaren met een ‘hoog enkelvoudig percentage' groeit.

Geld vrijmaken
Precies een jaar geleden schotelde CSM beleggers een mooi groeipad voor. In 2020 moest de omzet van Purac vertienvoudigd zijn tot vier miljard euro.

Die zonnige toekomst ziet het Diemense concern ook nu nog weggelegd voor Purac, maar dat kan volgens Hoetmer niet meer onder de paraplu van het huidige CSM. Opsplitsing is een voorwaarde.

Hoetmer mikt op een verkoopopbrengst voor de bakkerijonderdelen van zo'n 8,5 maal de ebitda over 2011, ongeveer 1,1 miljard euro.

Met die zak met geld wil CSM de nettoschuldpositie terugbrengen (nu 616 miljoen euro), investeringen (mogelijk aanvullende overnames) in Purac financieren en een deel terugsluizen naar aandeelhouders.

Op 3 juli mogen beleggers in een nieuwe ava stemmen over het plan.

Schaalverkleining
Na de ingrijpende opdeling blijft een bedrijf over dat vorig jaar 704 miljoen euro omzet en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 123,5 miljoen euro wist te behalen.

Mochten mastodonten als DSM of BASF interesse hebben in een overname dan kunnen ze het nieuwe CSM voor een overzichtelijk bedrag binnen halen. Uitgaande van een geschatte reële waardering van zo'n 1,5 maal de omzet overstijgt de marktwaarde straks nipt de één miljard euro.

Met BASF is CSM al sinds 2009 in gesprek over een joint venture op het gebied van biologisch barnsteenzuur.

Armoede
Dat CSM nu de schaar zet in het eigen bedrijf is uit armoede geboren. ‘We kiezen voor groei', zo zei Hoetmer in een toelichting.

En dat is dan de positieve kant van het verhaal. De realiteit is dat de bakkerijactiviteiten al ruim drie jaar kampen met forse volumedalingen en dat de ommekeer steeds lastiger wordt.

De kasstromen die hieruit kwamen en werden gebruikt om de groei bij Purac te financieren, zijn in elkaar gekukeld en staan mogelijk nog enige tijd onder druk. Een levensader voor Purac viel daarmee weg.

De operationele kasstroom haperde, terwijl de financieringbehoefte voor de melkzuurtak om de groeibelofte in te lossen eerder groter werd. CSM zat in de tang.

Het sukkelparcours van de laatste jaren, en een ebita-marge die zich in Europa op een diepterecord bevindt, voedt de twijfel over de juiste timing van de opsplitsing.

Ook kopers zien immers het krappe financiële jasje van CSM. Anderzijds zijn gesprekken met potentiële kopers mogelijk al gaande en heeft Hoetmer wellicht al enig comfort over de verkoopopbrengst.

Horrorjaar
De periode van tegenwind was al wat langer gaande, maar 2011 was een waar horrorjaar. Verkoopvolumes klapten in elkaar en de marges kregen een dreun door niet bij te benen grondstofkosteninflatie. Tot twee keer toe moest Hoetmer een winstwaarschuwing afgegeven.

CSM verhoogde de verkoopprijzen in de hoop de hogere grondstofkosten bij de klanten te kunnen neerleggen. Een misrekening. Met de enorme vraaguitval die volgde, hadden Hoetmer en financieel directeur Koos Kramer geen rekening gehouden.

De jarenlange strategie van CSM gebaseerd op twee bedrijfspilaren kan met het besluit tot opsplitsing definitief als mislukt worden beschouwd. De vraag is nu of de commissarissen nog wel een rol zien weggelegd voor topman Hoetmer bij het afgeslankte concern. 

MEER CSM:

21 februari 2012

 10 oktober 2011

5 juli 2011

5 mei 2011

23 februari 2011

4 mei 2010

24 februari 2010

Bekijk ook het video interview:

Topman interview
CEO CSM Gerard Hoetmer
12 maart 2011


Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen