VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bouwer Bam ziet Nederlandse markt verder wegzakken

De Nederlandse vastgoedmarkt is in het eerste kwartaal nog verder verzwakt. Na de forse afboekingen in 2009 en 2010 sluit Bam nieuwe afboekingen niet uit.

Kommer en kwel is het voor de Nederlandse bouw- en ontwikkelingsbedrijven.

Hoewel het eerste kwartaal altijd al een zwakke periode is, laten de cijfers van Bam zien dan de marktomstandigheden verder zijn verslechterd.

Zeer zwak
De gerapporteerde cijfers van Bam over het eerste kwartaal vallen desondanks over de volle breedte vies tegen.

Op een met dik 4 procent gedaalde omzet van 1.556 miljoen euro werd slechts 5,1 miljoen euro verdiend (-75 procent), gelijk aan 2 cent per aandeel.

En dat is ook nog eens inclusief 4 miljoen winst van het in april verkochte installatiebedrijf Tebodin. Analisten hadden op ruim het dubbele gerekend.

Bijna alles zit tegen
Vrijwel alles zit de bouwer uit Bunnik tegen. Bij Bouw, Techniek en in het Infrabedrijf staan volumes en marges onder druk. Oudere, meer winstgevende opdrachten lopen ook nog langzamerhand ten einde.

De concurrentie is moordend. Bij de verwerving van nieuwe opdrachten is en valt er weinig eer te behalen. Bam is dan ook selectief in zijn aannamebeleid.

Bij de vastgoedtak, ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed, spreekt Bam wat betreft de Nederlandse markt zelfs over een zorgelijke situatie.

Enige lichtpuntjes zijn de publiek private samenwerkingsverbanden en de meeste activiteiten buiten Nederland, met name Australië en het Midden-Oosten.

Nederlandse vastgoedmarkt
Hoewel Bam de resultaten van de vastgoeddivisie nog nipt boven water wist te houden (brutowinst van 4 ton), zit er meer onheil in de pijplijn.

Bam verkocht het afgelopen kwartaal 619 woningen in Nederland, maar dat waren hoofdzakelijk goedkope studentenflats en verkopen aan institutionele partijen. In Ierland en in het Verenigd Koninkrijk .

Volgens Bam kunnen de economische en politieke ontwikkelingen in Nederland tot een verdere verzwakking van de woningmarkt leiden.

De bouwer sluit daarom niet uit dat nog voorzichtigere aannames ten aanzien van de waardering van de vastgoedprojecten (met name grondposities) mogelijk is.

Na de forse afboekingen in 2009 en 2010 van respectievelijk 70 miljoen en 122 miljoen euro zou het ventiel mogelijk nog verder opengezet moeten worden.

De bouwer probeert intussen wel projecten van de hand te doen, maar dan gaat moeizaam.
Per eind maart bedraagt het geïnvesteerd vermogen in vastgoed 1,5 miljard euro, waarvan 1,2 miljard euro in Nederland. De netto-positie in vastgoed, bruto-investering minus financiering) bedraagt circa 900 miljoen euro.

Vooruitzichten
Ondanks alle tegenwind spreekt Bam zijn vertrouwen uit in de toekomst. Dit is mede gebaseerd op de verbeterde financiële positie. Een winstvoorspelling is echter te veel gevraagd.

De verkoop van Tebodin zal nog wel een buitengewone bate van 65 miljoen in het laatje brengen dit jaar.

Daar staat tegenover dat het meest winstgevende bedrijfsonderdeel de rest van het jaar niet meer meetelt en er dus mogelijk nieuwe afboekingen op de grondbank plaats gaan vinden.




Gerelateerde artikelen