VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lang verwacht, nu aan de orde: Ahold vertrekt uit Scandinavië

Ahold-topman Boer is er altijd duidelijk over geweest: het concern wil het voor het zeggen hebben bij alle bedrijfsonderdelen. Daarom vertrekt het concern uit Scandinavië, een toch al minder rendabel onderdeel.

Ahold wil af van zijn belang van zestig procent in het Scandinavische supermarktbedrijf ICA.

kondigt Ahold aan een onderzoek te starten naar de strategische opties voor haar belang in ICA, het Scandinavische supermarktbedrijf.

In het bericht noemt Ahold expliciet één optie: het belang af stoten door het naar de beurs te brengen. Daarmee is dit direct de meest waarschijnlijke uitkomsten van het onderzoek.

In april 2000 kocht Ahold een belang van vijftig procent in ICA, dat op haar beurt eigenaar is van ICA Group, een uitbater van supermarkten in Noorwegen, Zweden en de Baltische staten.

Geen controle
Vier jaar later breidde Ahold het belang uit naar zestig procent. Ondanks het meerderheidsbelang heeft Ahold door een aandeelhoudersovereenkomst met Hakon Invest, de houder van de overige veertig procent van de aandelen, geen beslissende stem in de onderneming.

Ahold is daarmee weliswaar meerderheidsaandeelhouder, maar oefent geen controle uit over ICA. Een ongewenste situatie die niet meer past in de vorig jaar gepresenteerde groeistrategie die de focus legt op waardecreatie bij de bedrijfsonderdelen waarover controle wordt uitgeoefend.

ICA realiseerde in 2011 een omzet van 10,5 miljard euro en verdiende daar een operationele winst mee van 338 miljoen euro. De onderneming is daarmee winstgevend, maar op een lager niveau dan de rest van de organisatie.

De marge van 3,2 procent ligt aanzienlijk lager dan de 6,4 procent die Ahold in Nederland behaalde en de 4,1 procent van de activiteiten in de Verenigde Staten.

Zonder controle is Ahold niet in staat om noodzakelijke maatregelen door te drukken om de winstgevendheid te verhogen.

Een belangrijke overweging om nu uiteindelijk naar een mogelijkheden te zoeken om afscheid te nemen. Een beslissing daarover mag verwacht worden binnen zes tot twaalf maanden.

Boekwinst
Aandeelhouders mogen een flinke boekwinst verwachten. Bij aankoop van de belangen in Scandinavië heeft Ahold de deelneming voor een lager bedrag dan de aankoopprijs op de balans gezet. De goodwill op ICA werd meteen afgeschreven.

Ahold noteert op dit moment circa acht keer de operationele winst over 2011. Wanneer deze ratio losgelaten wordt op de operationele winst van ICA over 2011 van 338 miljoen euro zal de waarde van de Scandinavische supermarktketen uitkomen op circa 2,7 miljard.

De eventueel te verwachte opbrengst voor het belang van Ahold komt daarmee in de buurt van 1,6 miljard euro.

Topman Dick Boer heeft sinds zijn aantreden blijk gegeven van een duidelijk richtingsgevoel. Vanaf de start stippelde hij een heldere strategie uit. Met de mogelijke afstoting van ICA brengt hij opnieuw meer focus aan binnen de organisatie en richt hij zich op de werkelijke kernactiviteiten. Klaar is hij waarschijnlijk allerminst.

Volgende kandidaat?
Na de mogelijke afstoting van ICA resteert nog een joint venture waar Ahold geen volledige controle over heeft.

In 1992 werd Ahold door middel van een 49 procent belang partner in de joint venture Jerónimo Martins Retail (JMR). In een aandeelhoudersovereenkomst met de andere partner werd vastgelegd dat beide partners een gelijk stemrecht kregen.

Ook deze onderneming is minder winstgevend dan de rest van Ahold en ook hier ontbreekt de mogelijkheid om zelfstandig strategische keuzes te maken. Het is wachten tot Dick Boer ook onder dit dossier een streep zet.




Gerelateerde artikelen