VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING hervormt vrolijk verder

De ene bankverzekeraar is de andere niet. Beleggers spoelden SNS Reaal door het putje na het derde kwartaalbericht, de ING Groep wordt voor zijn cijfers beloond met een hogere koers.

ING doet dan ook waar SNS veel te lang mee heeft gewacht: drastisch herstructureren.

Eisen van de Europese Commissie zijn daarbij een flinke stok achter de deur. Zonder de strenge Europese eis om op te splitsen had ING de zaken waarschijnlijk minder rigoureus aangepakt.

 
Dan had zij nu misschien wel tegen dezelfde beurskoers aangekeken als SNS Reaal. Zelden werd zo pijnlijk duidelijk dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.

In de verkoop
ING meldde in de afgelopen kwartalen een groot aantal verkopen van bedrijfsonderdelen en is naar eigen zeggen nog steeds goed op weg in haar herstructureringsprogramma.

De papieren voor de beursgang van de Amerikaanse verzekeringsbedrijven zijn aangevraagd en de Aziatische bedrijven zijn al deels verkocht. De rest zal spoedig volgen.

Voor Nationale Nederlanden is een beursgang ook nog steeds het meest waarschijnlijke scenario. Verschillende delen van ING Direct gingen eruit. Alleen de voorgenomen verzelfstandiging van de Westland Utrecht Hypotheekbank gaat nog niet van een leien dakje.

Aanpassingen
ING is nog met de Europese Commissie in gesprek over mogelijke aanpassingen van het herstructureringsplan. Topman Jan Hommen zei dat daarbij goede vorderingen zijn gemaakt, maar de gesprekken zijn nog niet afgerond.

Het is te verwachten dat ING nog dit jaar een belangrijk deel van de 3 miljard euro aan resterende staatssteun zal aflossen en dat deze molensteen volgend jaar helemaal van de nek kan.

Winst
In het derde kwartaal boekte ING een nettowinst van 609 miljoen euro, aanzienlijk minder dan vorig jaar. Per aandeel komt de winst neer op 0,16 euro. Het onderliggende nettoresultaat daalde met 35 procent tot 719 miljoen euro.

Het bankbedrijf deed het relatief goed, hier werd de rentemarge opgevoerd naar 1,33 procent, van 1,26 procent in het vorige kwartaal. De kernkapitaalratio (core tier 1) werd vooral dankzij de verkoop van bedrijfsonderdelen opgevoerd tot 12,1 procent.

Bij de verzekeringsbedrijven stond het resultaat onder druk door kosten die werden gemaakt om het risico van de beleggingsportefeuille verder te verminderen. ING trekt zich bijvoorbeeld in hoog tempo terug uit Spanje.

Duizenden banen weg
De (nu nog) bankverzekeraar kondigt ook nieuwe bezuinigingen aan waardoor er in totaal 2350 banen zullen verdwijnen bij de Europese verzekeringstak en bij het onderdeel Commercial Banking.

Bij deze onderdelen verdwijnt ongeveer één op de tien banen. Bij Nationale Nederlanden moeten de maatregelen vanaf 2014 een kostenbesparing van 200 miljoen euro per jaar opleveren. Bij Commercial Banking levert dit in 2015 zo’n 260 miljoen euro per jaar op.


Ondanks de daling van de winst in dit kwartaal gloort er hoop voor beleggers. Een flink deel van de pijn is inmiddels genomen en in de risico’s in de Zuid-Europese landen zijn sterk teruggebracht. ING is geen SNS, gelukkig maar.




Gerelateerde artikelen